Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kopytka gryczane

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki ugotowane 1 kg
mąka gryczana 1,5 szklanki
jajko 2 sztuki
sól duża szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Kopytka gryczane

Kroki postępowania

1
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i pozostawiamy do wystygnięcia. Zimne mielimy w maszynce do mięsa lub przeciskamy przez praskę.
Krok 1 - Kopytka gryczane foto
2
Dodajemy mąkę, jajka i szczyptę soli. Dokładnie mieszamy.
Krok 2 - Kopytka gryczane foto
3
Kawałek ciasta wałkujemy (jak przykleja się do stolnicy podsypujemy trochę mąka). Kroimy na kluski.
Krok 3 - Kopytka gryczane foto
4
Gotujemy w osolonej sodzie 2-3 minuty od wypłynięcie. Wyjmujemy z wody. Podajemy ze skwarkami lub z sosem.
Krok 4 - Kopytka gryczane foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 11.12.2014 09:46
ciekawy pomysł na kopytka
pajbek 09.12.2014 20:29
Takich jeszcze nie jadłam :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak