Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

De Vollaile

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filet z kurczaka 1 podwójny
masło 150 g
jaja 4 sztuki
Bułka tarta klasyczna Prymat 1,5 szklanki
olej rzepakowy 0,5 l.

Porada

De volaille zyskają na smaku jeśli do środka prócz masła dodamy jeszcze serek ziołowo czosnkowy.

Przepis i sposób przygotowania na: De Vollaile

1. Filet myjemy, oczyszczamy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Każdą pierś dzielimy na pół. Delikatnie rozbijamy przez folię. Rozbite filety z każdej strony posypujemy solą i pieprzem.

2. Masło dzielimy na 4 grube kawałki. Na środek każdego rozbitego filetu układamy kawałek masła. Zwijamy dokładnie jak roladkę, tak aby masło nie wystawało.

3. Roladki maczamy w rozbełtanym jajku, następnie panierujemy w bułce tartej. I znów jajko i bułka tarta (ważne, aby zrobić to dwukrotnie, żeby masło nie wypłynęło). Wrzucamy na mocno rozgrzany, głęboki tłuszcz i smażymy po około 4-5 minut z każdej strony aż się ładnie zrumienią. Podajemy gorące, odsączone z tłuszczu od razu po usmażeniu.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

asiczekz 10.12.2014 10:53
nie ma chyba nic lepszego pod słońcem jak dobry de volai
VioletoweKucharzenie 10.12.2014 08:35
Moje ulubione mięsko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak