Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karczek w marynacie z bazylią, czosnkiem i ketchupem

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

karczek 80 dkg
oliwa 100 ml
ketchup pikantny 4 łyżki
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Bazylia suszona Prymat 1 łyżeczka
sól 2/3 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
czosnek 3 ząbki

Porada

Mięso możemy upiec w piekarniku jak również na grillu.

Przepis i sposób przygotowania na: Karczek w marynacie z bazylią, czosnkiem i ketchupem

Kroki postępowania

1
Umyty karczek pokroić w plastry. Oliwę połączyć z ketchupem i przyprawami.
Krok 1 - Karczek w marynacie z bazylią, czosnkiem i ketchupem foto
2
Dokładnie wymieszać.
Krok 2 - Karczek w marynacie z bazylią, czosnkiem i ketchupem foto
3
Czosnek drobno pokroić. Dodać do marynaty. Wymieszać.
Krok 3 - Karczek w marynacie z bazylią, czosnkiem i ketchupem foto
4
Plastry karczku posmarować przygotowaną marynatą.
Krok 4 - Karczek w marynacie z bazylią, czosnkiem i ketchupem foto
5
Ułożyć w miseczce jeden plaster na drugim. Odstawić na noc do lodówki.
Krok 5 - Karczek w marynacie z bazylią, czosnkiem i ketchupem foto
6
Na drugi dzień ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Krok 6 - Karczek w marynacie z bazylią, czosnkiem i ketchupem foto
7
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec przez około 1 godzinę i 15 minut. Kiedy mięso się przyrumieni wyjąć.
Krok 7 - Karczek w marynacie z bazylią, czosnkiem i ketchupem foto
8
Podawać z ziemniaczkami i surówką.
Krok 8 - Karczek w marynacie z bazylią, czosnkiem i ketchupem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aleksandra/Olcia 09.12.2014 15:23
uwielbiam karczek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak