Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gruszki z masą orzechową i karmelem

5.0
(16)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki

gruszki 4 szt
woda 1 litr
cukier 200 g

Składniki na masę orzechową

orzechy włoskie 100 g
śmietana 36% 2-3 łyżki
cukier puder 2-3 łyżki

Składniki na sos karmelowy

miód prawdziwy 1 łyżka
cukier 2 łyżki
masło 50 g
orzechy włoskie 5 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Gruszki z masą orzechową i karmelem

Wodę z cukrem zagotować (można też dodać ulubione przyprawy – cynamon, wanilię, goździki). Gruszki umyć, obrać ze skórki zostawiając ogonki. Przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i włożyć do gotującej wody. Gotować ok. 15 minut. Wyjąć i odłożyć żeby przestygły.

Śmietanę (chodzi o gęstą słodką śmietanę, w kubeczku), cukier puder i zmielone orzechy połączyć razem. Powstałą masę można schować do lodówki będzie łatwiej formować kulki.

Masło rozpuścić z miodem i cukrem (cukier musi się rozpuścić) dodać orzechy i jeszcze chwilę pogotować, mieszając.

Z masy orzechowej formujemy w rękach kulki (wielkości orzecha włoskiego) i napełniamy połówki gruszek. Całość polewamy sosem karmelowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna133 09.12.2014 17:41
ależ smakowitości !
kloruś 09.12.2014 13:49
Podoba mi się ta propozycja. Super!
Malinka 09.12.2014 13:00
Sama słodycz, ale jaka pyszna!!! :)
Wiesława1 09.12.2014 12:49
Pyszniutki deser
Kuchnia Marty 09.12.2014 10:24
Dziękuję :)
erym 09.12.2014 09:35
ale deser jak z restauracji!
Wiktoria29 09.12.2014 09:27
ale bym zjadła taka gruszeczkę, mniam
ben-ka 09.12.2014 07:51
Smaczny ten deserek.
norweska20 09.12.2014 00:37
prawdziwa rozkosz
Jadwiga/Jaga85 08.12.2014 23:33
Coś pysznego!!!
IKrakowianka 08.12.2014 23:11
rewelacyjny deser

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak