Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z ananasami

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

białko 6 sztuk
kokos 15 dag
mak 10 dag
cukier 15 dag
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Masa

żółtko jajek 6 sztuk
budyń śmietankowy 1 sztuka
mąka pszenna 1 łyżka
cukier 6 łyżek
mleko 1/2 l
masło 250 g
spirytus 1 kieliszek

Przełożenie

herbatniki 1 paczka
puszka ananasów 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z ananasami

Przygotować ciasto:
Mak i kokos wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Białka ubić na sztywną pianę, dodając cukier. Cały czas ubijać. Następnie dodać kokos z makiem i proszkiem. Całość dokładnie wymieszać.
Piec w temp. 180 stopni ok 20-25 min.
Masa:
Mleko z żółtkami i cukrem zagotować.
Budyń z mąką rozmieszać z niewielkiej części mleka.
Zagotować budyń, pozostawić do ostygnięcia.

Po przestudzeniu dodać masło, ucierać.
Podczas ucierania wlać kieliszek spirytusu.
Przełożenie.
Na ciasto wyłożyć masę. Następnie poukładać ananasy, przykryć kolejną warstwą masy( można teraz drugi raz ułożyć ananasy).
Herbatniki nasączyć w alkoholu i układać na ciasto. Można polać dowolną polewą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak