Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chałka z nadzieniem

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 600 gram
drożdże świeże 50 gram
żółtko jajek 3 sztuki
cukier 4 łyżki
cukier waniliowy 1 sztuka
masło 60 gram
mleko 3,2% 1 szklanka
sól 1/3 łyżeczki

Kruszonka

mąka pszenna 1 łyżka
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
cukier puder 1 łyżka
cukier waniliowy 1 łyżeczka
masło 1 łyżeczka

Masa orzechowa

orzechy włoskie 1/2 szklanki
białko 1 sztuka
cukier 2 łyżki
cukier waniliowy 1 łyżeczka
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżka

Dodatkowo

masa makowa 3 łyżki
krem czekoladowy 3 łyżki
dżem śliwkowy 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Chałka z nadzieniem

Kroki postępowania

1
Z drożdży połowy mleka, 2 łyżek cukru i łyżki mąki zrobić rozczyn.
Krok 1 - Chałka z nadzieniem foto
2
Pozostałe składniki ciasta włożyć do miski dodać podrośnięte drożdże i wyrobić gładkie ciasto.Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 2 - Chałka z nadzieniem foto
3
Białko ubić z cukrem i cukrem waniliowym na sztywno, dodać zmielone orzechy, bułkę i wymieszać. Dżem, masę makową, masę orzechową i krem czekoladowy włożyć do oddzielnych worków cukierniczych i odciąć czubki.
Krok 3 - Chałka z nadzieniem foto
4
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę i podzielić na trzy.
Krok 4 - Chałka z nadzieniem foto
5
Każdą część rozwałkować na kształt prostokąta. Wzdłuż jednego boku wycisnąć masę makową, zawinąć ciasto i odciąć nożem.
Krok 5 - Chałka z nadzieniem foto
6
Następnie wycisnąć masę czekoladową, zawinąć i odciąć.
Krok 6 - Chałka z nadzieniem foto
7
Dalej wycisnąć pasek masy orzechowej.
Krok 7 - Chałka z nadzieniem foto
8
Na koniec wycisnąć dżem.
Krok 8 - Chałka z nadzieniem foto
9
Cztery rulony z różnym nadzieniem zlepić i spleść warkocz. Dalej czynności powtarzamy do wyczerpania składników.
Krok 9 - Chałka z nadzieniem foto
10
Składniki kruszonki rozetrzeć w palcach.
Krok 10 - Chałka z nadzieniem foto
11
Wyszło mi trzy chałki i jedna strucla z resztek. Chałki ułożyć w odstępach na dużej blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym białkiem i posypać kruszonką. Po 15 minutach wstawić do piekarnika z temp 165 stopni na 35 - 40 minut.
Krok 11 - Chałka z nadzieniem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 13.01.2015 07:50
ciekawy przepis
Ola1young 08.12.2014 13:16
podoba mi sie ta chałka :)
Mniam 08.12.2014 11:40
Ciekawe smaki w chałce. Podobnie zawijałam nadzienie, ale robiłam wytrawną z cebulą :)
Wacław 08.12.2014 11:21
z checia bym spróbował bo jest na pewno smaczna
Magula 08.12.2014 11:00
wygląda apetycznie
Rysia 08.12.2014 10:52
Na śniadanko akurat.
aginaa 08.12.2014 07:52
fajna chaleczka
zabcia117 08.12.2014 07:09
Pysznie wygląda :)
Iwusia 07.12.2014 23:26
ale smakowita

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak