Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placuszki ryżowe z grzybami i marchewką

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż ugotowany 3 saszetki
marchew 2 sztuki
grzyby suszone 1/2 szklanki
cebula biała 2 sztuki
jajko 1 sztuka
mąka pszenna 1 łyżka
mąka ziemniaczana 1 łyżka
przyprawa do potraw Kucharek 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat szczypta
olej do smażenia

Porada

-na minimum godzinę przed przygotowaniem potrawy grzyby należy namoczyć we wrzątku

Przepis i sposób przygotowania na: Placuszki ryżowe z grzybami i marchewką

1. Ryż wrzucamy do miski. Dodajemy pokrojone w drobną kostkę namoczone grzyby i cebulę oraz startą na tarce o dużych oczkach marchew. Wbijamy jajko, dodajemy mąkę, przyprawę uniwersalną i pieprz. Zagniatamy na jednolitą masę.

2. Łyżką nabieramy placuszki i smażymy na rumiano na rozgrzanym oleju (po 3 minuty z każdej strony). Podajemy udekorowane papryką słodką i natką pietruszki na gorąco lub na zimno w zależności od upodobań.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

RenataZ-et 07.12.2014 22:56
super placuszki
pajbek 07.12.2014 19:49
Ciekawy pomysł :-)
eliza135 07.12.2014 19:43
ciekawe czy smaczne muszę wyprubować
luna76 07.12.2014 19:22
ciekawa propozycja :)
Betina#45 07.12.2014 19:10
Smakowite ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak