Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mintaj w sosie tureckim

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ryba

filet z mintaja 1 kg
Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat 1/2 saszetki
mąka 4 łyżki
olej rzepakowy do smażenia

Sos

brzoskwinie w puszce 1 puszka
ketchup łagodny 200 g.
papryka czerwona 2 sztuki
cebula biała 2 sztuki
przyprawa do potraw Kucharek 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Mintaj w sosie tureckim

1. Filety przez noc rozmrażamy w lodówce. Myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i z każdej strony obficie nacieramy przyprawą do ryb. Odstawiamy na 15 minut.

2. W tym czasie przygotowujemy sos. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę i posypujemy ją przyprawą uniwersalną. Smażymy, aż się zezłoci. Gdy tak się stanie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i smażymy 5 minut od czasu do czasu mieszając. Dodajemy pokrojone w kostkę brzoskwinie, syrop z brzoskwiń i ketchup. Dokładnie mieszamy, dusimy 10 minut na wolnym ogniu. Sos doprawiamy pieprzem i jeśli brzoskwinie były kwaskowe, płaską łyżeczką cukru. Mieszamy i zdejmujemy z ognia.

3. Mintaja przekrawamy na pół, obtaczamy w mące. Smażymy na rozgrzanym oleju po 2-3 minuty z każdej strony. Na dnie miski lub innego naczynia układamy warstwami 2 kawałki mintaja, sos, mintaj, sos, mintaj sos. Podajemy od razu na ciepło, lub jako zimną przystawkę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 28.01.2015 11:24
ciekawy sos
berys18 08.12.2014 09:26
smakowałby mi w takim sosie
Skotka 07.12.2014 17:38
Pyszna rybka:)
Grazyna0211 07.12.2014 17:13
pyszne danie
Joannasz3190 07.12.2014 16:09
Pyszności :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak