Przepis i sposób przygotowania na: Mintaj w sosie tureckim
2. W tym czasie przygotowujemy sos. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę i posypujemy ją przyprawą uniwersalną. Smażymy, aż się zezłoci. Gdy tak się stanie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i smażymy 5 minut od czasu do czasu mieszając. Dodajemy pokrojone w kostkę brzoskwinie, syrop z brzoskwiń i ketchup. Dokładnie mieszamy, dusimy 10 minut na wolnym ogniu. Sos doprawiamy pieprzem i jeśli brzoskwinie były kwaskowe, płaską łyżeczką cukru. Mieszamy i zdejmujemy z ognia.
3. Mintaja przekrawamy na pół, obtaczamy w mące. Smażymy na rozgrzanym oleju po 2-3 minuty z każdej strony. Na dnie miski lub innego naczynia układamy warstwami 2 kawałki mintaja, sos, mintaj, sos, mintaj sos. Podajemy od razu na ciepło, lub jako zimną przystawkę.