Przepis i sposób przygotowania na: Tarta w kratkę z gruszką w czekoladzie
2.Wyjmujemy połowę ciasta, drugą zawijamy i z powrotem wkładamy do lodówki. Wyjęte ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy, natartym mąką wałkiem. Ostrożnie, za pomocą wałka przenosimy do wysmarowanej masłem foremki do tart o średnicy 24 cm. Nakłuwamy widelcem i zapiekamy przez 15 minut w 180 stopniach.
3.Na zapieczonym cieście układamy połamaną na kostki czekoladę. Na czekoladę wykładamy pokrojone w kostkę gruszki.
4.Wyjmujemy drugą połowę ciasta i rozwałkowujemy tak jak pierwszą. Dzielimy na paski. Z pasków na cieście lepimy kratkę. Tartę wkładamy z powrotem do piekarnika i pieczemy jeszcze przez 20-25 minut (aż się ładnie zrumieni)