Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta w kratkę z gruszką w czekoladzie

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Kruche ciasto

mąka pszenna 2 szklanki
jajko 2 sztuki
masło 200 g
cukier 3 łyżki
cukier waniliowy 1 łyżeczka

Nadzienie

gruszki 2 sztuki
czekolada mleczna 1 tabliczka

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta w kratkę z gruszką w czekoladzie

1. Mąkę przesiewamy na blat. Dodajemy cukier, cukier z prawdziwą wanilią i pokrojone na kawałki masło. Siekamy aż masło będzie w małych kawałeczkach. Robimy kopczyk, wbijamy jajko, zagniatamy jednolite ciasto, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 45 minut do lodówki.

2.Wyjmujemy połowę ciasta, drugą zawijamy i z powrotem wkładamy do lodówki. Wyjęte ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy, natartym mąką wałkiem. Ostrożnie, za pomocą wałka przenosimy do wysmarowanej masłem foremki do tart o średnicy 24 cm. Nakłuwamy widelcem i zapiekamy przez 15 minut w 180 stopniach.

3.Na zapieczonym cieście układamy połamaną na kostki czekoladę. Na czekoladę wykładamy pokrojone w kostkę gruszki.

4.Wyjmujemy drugą połowę ciasta i rozwałkowujemy tak jak pierwszą. Dzielimy na paski. Z pasków na cieście lepimy kratkę. Tartę wkładamy z powrotem do piekarnika i pieczemy jeszcze przez 20-25 minut (aż się ładnie zrumieni)

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 28.01.2015 11:24
zjadłabym :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak