Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki cebulowe

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka 4,5 szklanki
drożdże 20 g
mleko 100 ml
woda 1 sztuka
masło 30 g
cukier 2 łyżeczka
sól 2 łyżeczki

nadzienie

cebula 3 sztuki
czosnek 2 ząbki
masło 1 łyżeczki
olej 1 łyżeczka
sól
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki cebulowe

Kroki postępowania

1
Cebule i czosnek pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać masło i olej, wrzucić cebulę i czosnek i podsmażać na wolnym ogniu aż się lekko zezłoci i będzie miękka. Doprawić solą i pieprzem.
Krok 1 - Bułeczki cebulowe foto
2
Mleko lekko podgrzać, a masło rozpuścić. Z drożdży, cukru, 2 łyżeczek mąki i kilku łyżek mleka zrobić zaczyn, odstawić na kilkanaście minut. Do miski dodać mąkę, sól zaczyn oraz roztopione masło, zagnieść ciasto stopniowo dolewając resztę mleka oraz ciepłą wodę. Gdy składniki będą wstępnie zagniecione dodać przygotowaną cebulkę. Do ciasta dolewać tyle płynu, aby wyszło gładkie i elastyczne. Ciasto odstawić na ok. 1,5-2 godziny w ciepłe miejsce, przykryć ściereczką.
Krok 2 - Bułeczki cebulowe foto
3
Po tym czasie wyrobić ciasto raz jeszcze, podzielić na ok. 18-20 okrągłych bułeczek. Odstawić na ok. 30 min do wyrośnięcia.
Krok 3 - Bułeczki cebulowe foto
4
Bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem, a następnie posypać płatkami owsianymi. Piec bułeczki ok. 20-25 minut w 180st. C.
Krok 4 - Bułeczki cebulowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

romanrafal
romanrafal 20.12.2014 15:20
smaczne bułeczki
Wiesława1 08.12.2014 11:13
można się poczęstować?
IKrakowianka 06.12.2014 23:30
wyglądają kusząco
Konczi 06.12.2014 20:36
świetne bułeczki :)
Katarzyna59 06.12.2014 20:32
ślicznie wyglądają

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak