Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lubelskie cebularze

5.0
(20)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki na cebularze (zrobiłam 6 dużych cebularzy):

drożdże świeże 50 g
cukier 1 łyżka
mąka krupczatka 500 g
mleko 1 szklanka
jajko 1 szt
sól 1 łyżeczka
masło 60 g

Składniki na nadzienie z cebuli i maku

cebula 1 kg
mak 3 łyżki
olej 2 łyżki
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Lubelskie cebularze

Kroki postępowania

1
Przygotowanie nadzienia:

Nadzienie najlepiej przygotować dzień przed pieczeniem cebularzy jednak można też to zrobić tego samego dnia. Cebulę obieramy i kroimy w dość sporą kostkę, obgotowujemy we wrzątku (ok. 5 minut). Odcedzamy, przekładamy do miski, dodajemy mak i 2 łyżki oleju, doprawiamy do smaku sola i mieszamy. Jeśli chcecie przygotować nadzienie tego samego dnia co cebularze to należy pokrojoną w kostkę cebulę podsmażyć na oleju. Do ciepłej jeszcze cebuli dodać mak, doprawić do smaku solą i odstawić na czas przygotowania ciasta.
Krok 1 - Lubelskie cebularze foto
2
Przygotowanie ciasta na cebularze:

W jednej misce mieszamy mąkę z solą. W drugiej drożdże z cukrem, 2 łyżkami mąki i częścią ciepłego mleka (ok. 1/3 szklanki), pozostawiamy do wyrośnięcia. W garnuszku rozpuszczamy masło z resztą mleka. Wyrośnięty rozczyn i ciepłe mleko z masłem dodajemy do mąki. Jajko roztrzepujemy za pomocą widelca i dodajemy do pozostałych składników zostawiając ok. 1 łyżki na posmarowanie brzegów cebularzy. Zagniatamy ciasto tak, aby odstawało od ręki, w razie potrzeby podsypujemy mąką i pozostawiamy do wyrośnięcia (ok. 40 minut – ciasto powinno podwoić swoją objętość).
Krok 2 - Lubelskie cebularze foto
3
Jak już ciasto wyrośnie, dzielimy je na równe kulki i za pomocą np. szklanki w każdej bułeczce robimy zagłębienie, do którego nakładamy farsz. Brzegi ciasta smarujemy jajkiem. Cebularze pieczemy ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 aż się zarumienią.
Krok 3 - Lubelskie cebularze foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kasienka23 07.12.2014 16:49
pyszne cebularze :)
kasia.s 07.12.2014 12:29
Jakie piękne:)
Wacław 07.12.2014 10:14
na pewno sa pyszne
Barbara13 06.12.2014 22:37
ale pyszności :) uwielbiam cebularze :)
Ania84 06.12.2014 22:12
ale pyszne!!!!
Konczi 06.12.2014 20:37
oj muszą być pyszniutkie
Zdzisław 06.12.2014 20:16
ale smakołyki do zjedzenia
agnieszka214 06.12.2014 19:26
bardzo ładnie wyrosły

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak