Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kwaśno-pikantna zupa grzybowa

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filet z kurczaka 300 g
ząbki czosnku 2
imbir starty 1 łyżeczka
cebula dymka ze szczypiorkiem 2-3 szt
grzyby shiitake 4 szt
grzyby mun garść
bambus pędy 100 g
rosół z kury Kucharek 1,5 l
papryczka chilli
ocet ryżowy 3 łyżki
sos sojowy
mąka ziemniaczana 1 łyżka
cukier brązowy
makaron ryżowy małe opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Kwaśno-pikantna zupa grzybowa

Filet płuczemy w zimnej wodzie ,osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w wąskie paski.
Dymki czyścimy ,płuczemy i kroimy drobno razem ze szczypiorkiem. Szczypior pozostawiamy. Pędy bambusa osączamy i kroimy w paski. Grzyby shittake i mun zalewamy wrzątkiem ,zostawiamy w wodzie aż zmiękną ,po czym osączamy.
Rosół gotujemy ,dodajemy do niego drobno posiekaną papryczkę chilli. Przyprawiamy sosem sojowym ,dodajemy dymkę ,mięso ,posiekany czosnek i imbir ,pędy bambusa oraz grzyby (pokrojone w małe kawałki). Całość gotujemy 15 min na średnim ogniu.
W szklance mąkę ziemniaczaną i oset mieszamy ,wlewamy do zupy i zagotowujemy. Do smaku zupę doprawiamy cukrem ,sosem sojowym oraz pieprzem.
Zupę nalewamy do talerzy ,posypujemy szczypiorem.
Zupę można podać z makaronem ryżowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 26.11.2016 16:24
bardzo apetyczna
mysza75 06.12.2014 14:16
ale pyszności i jaki fajny pomysł
Megg 05.12.2014 18:18
pysznie się prezentuje
Joannasz3190 05.12.2014 17:25
Pyszności :)
mirosława4 05.12.2014 16:09
apetyczna :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak