Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Terrina z awokado, orzechów włoskich i zielonego ogórka z łososiem

5.0
(18)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

twaróg 80 g
awokado 2 szt
łosoś wędzony plastry 200 g
koperek 1 łyżka
orzechy włoskie 3 łyżki
ogórek zielony 1 szt
sól
pieprz
ząbek czosnku 1 szt
cytryna 1 szt
oliwa 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Terrina z awokado, orzechów włoskich i zielonego ogórka z łososiem

Jeśli chcecie przygotować terrinę w podłużnej formie to proponuję najpierw wyłożyć ją folią spożywczą tak, aby wystawała za jej brzegi. Dzięki temu łatwiej będzie później przełożyć terrinę na talerz.

Ogórka myjemy i przy pomocy obieraczki kroimy wzdłuż na długie i cienkie plastry (ok.8-10 plastrów). Pozostałego ogórka kroimy w drobną kostkę. 2 kokilki smarujemy oliwą z oliwek . Do środka każdej wkładamy 2 plastry ogórka (tworząc z nich „X”), następnie plastry łososia układamy tak, aby przykrywały dno, oraz brzegi foremek.

Awokado przecinamy wzdłuż na pół, usuwamy pestkę i przy pomocy łyżeczki wydrążamy miąższ, który przekładamy do miseczki. Dodajemy twaróg, koperek , kilka kropli soku z cytryny, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, sól i pieprz. Miksujemy na gładką masę. Do masy dodajemy posiekane orzechy i ogórka pokrojonego w kostkę (ok. 3 łyżek). Mieszamy.

Wyłożone łososiem kokilki napełniamy masą, wygładzamy wierzch, a wystające poza masę kawałki ogórka i łososia zaginamy do środka „otulając” całe nadzienie. Chłodzimy kilka godzin w lodówce.

Przed podaniem wyjmujemy z foremki terrinę spodem go góry (jeśli nie chce „wypaść, delikatnie podważamy łyżeczką lub nożem). Dekorujemy gałązkami koperku i plasterkami ogórka.

Podajemy z ćwiartką cytryny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kulinarna Ja 05.12.2014 13:15
pięknie podane!
Rysia 05.12.2014 11:43
Ładnie się prezentuje.
2milutka 05.12.2014 10:00
wygląda bosssko:)
Ali 05.12.2014 09:37
Wygląda niesamowicie :)
Anna169Hosz 05.12.2014 09:06
Kusząca propozycja!
molanka 05.12.2014 08:58
wygląda bardzo apetycznie
marenka 05.12.2014 08:41
Pięknie wygląda...:)
norweska20 05.12.2014 00:04
twoje przepisy zachwycają - zdjęcia bajeczne - smacznie się prezentuje
RenataZ-et 04.12.2014 23:52
Wygląda bardzo pięknie, na pewno smaczna
migotka28 04.12.2014 22:59
mniam jak apetycznie wygląda
barbara11561 04.12.2014 22:20
przepysznie wygląda ta przekąska:)
Noruas 04.12.2014 22:07
pięknie wykonane!
idealme 04.12.2014 22:05
bardzo smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak