Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z makiem i bakaliami

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Farsz

mak 150 g
żółtko jajek 1 szt
cukier waniliowy 1 op
cukier kryształ 1 łyżka
bakalie 50 g (orzechy, migdały, rodzynki)
masło 1 łyżka
aromat migdałowy kilka kropli

Ciasto

mąka 2 szkl
jajko 1 szt
woda 1/2 szkl

Dodatkowo

masło 50 g
cukier kryształ
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z makiem i bakaliami

Mak zaparz we wrzątku i zmiel 2 razy. Do maku dodaj żółtko, cukry, bakalie, aromat oraz rozpuszczone masło. Dokładnie połącz wszystkie składniki. Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj jajko oraz wodę. Zagnieć ciasto. Przygotowane ciasto cienko rozwałkuj. Szklanką wykrój w cieście krążki. Na każdy kawałek ciasta nałóż porcję masy makowej. Zlep brzegi. Pierogi wrzuć do gotującej się, osolonej wody. Gotuj 4 minuty. Odcedź i wyłóż na talerz. Pierogi polej podrumienionym masłem i posyp cukrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

asiczekz 05.12.2014 09:18
ciekawe, jeszcze nie jadłam takich
Anna169Hosz 05.12.2014 09:09
Uwielbiam takie!
w mojej kuchni 05.12.2014 06:38
smaczne danie na talerzu..
pajbek 04.12.2014 20:51
Ja również takich nie jadłam :-)
AgaS10 04.12.2014 19:58
jeszcze takich nie jadłam:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak