Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Udka zapiekane z ryżem

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ryż 400 g
marchewka 2 szt
natka pietruszki 1 pęczek
lubczyk świeży 1 pęczek
Kucharek przyprawa do potraw 1 łyżka
Pieprz czarny mielony Prymat
sól
udka kurczaka 6 szt
Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat 2 łyżeczki
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
bulion drobiowy 1 kostka

Przepis i sposób przygotowania na: Udka zapiekane z ryżem

Kroki postępowania

1
Na dno naczynia żaroodpornego wsypujemy jedną część ryż, na wierzch dodajemy z tartą na grubych oczkach marchewkę. Następnie dodajemy pokrojoną świeżą natkę pietruszki i lubczyk. Na wierzch wsypujemy resztę ryżu.
Krok 1 - Udka zapiekane z ryżem foto
2
Na ryż układamy udka. Posypujemy je przyprawą do kurczaka, papryką słodka, majerankiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Następnie przygotowujemy bulion.
Krok 2 - Udka zapiekane z ryżem foto
3
Do garnka wlewamy około 1,5 l wody. Doprowadzamy wodę do wrzenia i dodajemy bulion warzywny i kucharka. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy około 15 min i zalewamy ryż z udkami. Wlewamy około 1 l bulionu.
Krok 3 - Udka zapiekane z ryżem foto
5
Udka pieczemy około 45-60 min w temp 170'. Po 45 min sprawdzamy ryż i w razie potrzeby dolewamy trochę bulionu, w zależności czy lubimy bardzo suchy ryż. Po godzinie odkrywamy i pieczemy około 5 min, tak aby udka przypiekły się.
Krok 4 - Udka zapiekane z ryżem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Barbara777 04.12.2014 19:47
smaczny ryż i te udka, mniam!
gosia561 04.12.2014 19:03
ale super przypieczone

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak