Przepis i sposób przygotowania na: Tort Pavlova z mango
Blaszkę do pieczenia wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Narysować na nim okrąg o średnicy 22 cm (np. od okrągłej tortownicy).
Piekarnik nagrzać do temperatury 160 stopni. W misce ubić białka z odrobiną soli na sztywną pianę. Stopniowo łyżka po łyżce dodawać cukier cały czas ubijając. Piana powinna być bardzo sztywna i błyszcząca. Na koniec dodać mąkę, ocet i jeszcze chwilę ubijać.
Masę bezową wyłożyć na narysowany okrąg, wyrównać spód i przy pomocy łyżki lub szpatułki podnieść boki ku górze. Wstawić do nagrzanego piekarnika po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec/suszyć bezę przez 3 godziny.
Po wyłączeniu piekarnika uchylić drzwiczki i zostawić bezę do wystygnięcia.
Przygotowanie sosu z mango:
Mango obrać, pokroić ma kawałki i przełożyć do miseczki. Dodać miód, skórkę z pomarańczy, sok z pomarańczy i kardamon. Zmiksować na gładki sos i schować do lodówki.
Przygotowanie kremu:
Czekoladę drobno posiekać i wymieszać z serkiem mascarpone. W oddzielnej misce ubić na sztywno śmietankę (musi być dobrze schłodzona), pod koniec ubijania dodać cukier puder. Bitą śmietanę dodać do masy z mascarpone delikatnie mieszając.
Drugie mango również obrać i pokroić w cienkie plasterki. Białą czekoladę zetrzeć na tarce.
Wykonanie:
Bezę przełożyć na paterę. Na wierzch wyłożyć delikatnie krem, a następnie udekorować plasterkami mango. Całość polać sosem i posypać czekoladą.
Pavlovą przechowywać w lodówce.