Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z ciasta filo z porem i kiełbasą chorizo

5.0
(24)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki na tartę

ciasto filo 1 opakowanie
masło miękkie 50 g
ziarna sezamu 1 łyżka

Składniki na sos

por (biała część) 1 kg
ser żółty 100 g
ser pleśniowy złocisty 100 g
śmietana 18 proc 400 g
jajko 3 szt
Musztarda rosyjska Prymat 1 łyżka
sól
pieprz
tymianek
chorizo 225 g

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z ciasta filo z porem i kiełbasą chorizo

Kroki postępowania

1
Przygotowanie farszu:

Pora i kiełbasę kroimy w cienkie plasterki. Na rozgrzaną patelnie wrzucamy kiełbasę chorizo. Jak już z kiełbasy zacznie wytapiać się tłuszcz dodajemy pora. Smażymy przez 15-20 minut aż kiełbasa się zarumieni, a por zeszkli. Poprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Krok 1 - Tarta z ciasta filo z porem i kiełbasą chorizo foto
2
Przygotowanie sosu:

W misce mieszamy śmietanę, musztardę i jajka na gładką masę. Dodajemy pokruszony ser pleśniowy, żółty ser i świeży tymianek. Doprawiamy solą i pieprzem.
Krok 2 - Tarta z ciasta filo z porem i kiełbasą chorizo foto
3
Wykonanie:

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160-180 stopni. Okrągłą tortownicę smarujemy masłem. Arkusze ciasta filo układamy pojedynczo w tortownicy tak, aby brzegi wystawały za krawędzie tortownicy. Za każdym razem płat ciasta smarujemy masłem i układamy nieco dalej od poprzedniego. Czynność powtarzamy aż wykorzystamy wszystkie płaty ciasta pozostawiając jeden lub dwa na sam wierzch. Na ciasto wykładamy farsz z pora i kiełbasy, zalewamy sosem i zawijamy do środka wystające poza tortownicę kawałki ciasta przykrywając nadzienie. Na wierzch rozłożyć odłożone płaty ciasta. Całość posmarować masłem i posypać sezamem.

Piec przez ok. 45 minut aż ciasto się zarumieni. Przed podaniem wyjąć z formy.
Krok 3 - Tarta z ciasta filo z porem i kiełbasą chorizo foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marta 19.06.2023 10:41
Cześć, czy dobrze rozumiem, że w przepisie jest śmietana ukwaszona?
Anna 05.07.2023 14:36
Śmietana jest ukwaszona. Śmietanka jest słodka. Czyli w przepisie jest ukwaszona :)
Doradca Smaku 19.06.2023 16:52
Zwykła śmietana 18%
Kuchnia Marty 04.12.2014 20:44
dziękuję! Cieszę się, że się podoba :)
R'n'G Kitchen 04.12.2014 19:07
Świetna! Pięknie wygląda
Ola1984 04.12.2014 14:01
Wygląda fantastycznie :)
Konczi 04.12.2014 11:35
wygląda świetnie, bardzo apetycznie tu ;)
molanka 04.12.2014 11:25
bardzo pomysłowe
Triss 04.12.2014 10:40
Swietne danie.:)
luna76 04.12.2014 09:57
super wygląda!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak