Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernikowe ciasto do góry nogami

5.0
(22)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Składniki na polewę

masło miękkie 75 g
cukier brązowy 125 g

Składniki na ciasto piernikowe

mąka pszenna typ 450 180 g
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól 1/2 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat 1/2 łyżeczki
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 2 łyżeczki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 2 łyżeczki
cukier brązowy 175 g
jaja 2 szt
miód płynny 120 g
mleko 3,2% 150 ml
masło miękkie 100 g
skórka z pomarańczy lub limonki 1/2 szt
orzechy włoskie 50 g
gruszki 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Piernikowe ciasto do góry nogami

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Okrągłą tortownicę o średnicy 20-23 cm smarujemy masłem, na spód dajemy papier do pieczenia, który również natłuszczamy.

Gruszki myjemy i kroimy w plasterki – nie obieramy ze skórki!

Przygotowanie polewy:

W małym garnuszku rozpuszczamy cukier i masło. Gotujemy chwilę aż zgęstnieje. Gorącą polewę wylewamy na spód tortownicy. Na polewie układamy połowę plasterków gruszki.

Przygotowanie ciasta:

W jednej misce łączymy wszystkie składniki suche (mąka, proszek do pieczenia, sól, soda, przyprawy i cukier).

W drugiej mokre składniki (jaja, miód, masło i mleko). Do mokrych stopniowo dodajemy suche składniki aż powstanie jednolite ciasto. Na koniec dodajemy orzechy i otartą skórkę z pomarańczy – mieszamy.

Połowę ciasta wylewamy na gruszki. Na ciasto układamy pozostałe plasterki gruszki i przykrywamy je pozostałym ciastem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 50 min do tzw. suchego patyczka.

Jak ciasto trochę przestygnie odwracamy je do góry nogami i kładziemy na talerz/paterę. Zdejmujemy z wierzchu papier do pieczenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kasia.s 05.12.2014 10:14
Rewelacja :)
Mniam 04.12.2014 11:32
Lubię ciasta z gruszkami, a z piernikiem jeszcze nie robiłam. Świetny pomysł.
wwwiolka 04.12.2014 11:20
Bardzo fajny przepis.
Anna169Hosz 04.12.2014 10:29
Uwielbiam ciasta odwrócone!
IZABELA29 04.12.2014 08:57
fajnie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak