Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zrazy z szynki w boczku z sosem z kurek i kaszą gryczaną

5.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki na zrazy 4 sztuki

szynka wieprzowa 4 plastry
ogórki kiszone 4 sztuki
cebula 2 sztuki
boczek wędzony 150 g
boczek wędzony 16 plasterków
Musztarda sarepska Prymat 4 łyżki
marchew 1 sztuka
pietruszka 1 sztuka
seler korzeniowy 1/2 sztuki
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka
ziele angielskie 2-3 sztuki
tłuszcz do smażenia 2 łyżki
sól
pieprz
grzyby suszone 2 łyżki
kasza gryczana 1 szklanka
masło 1 łyżka
woda 2 szklanki

Składniki na sos kurkowy

kurki 250 g
cebula 1 sztuka
masło 2 łyżki
ząbki czosnku 1-2 sztuki
śmietana 30% 200 ml
sól
pieprz
natka pietruszki 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Zrazy z szynki w boczku z sosem z kurek i kaszą gryczaną

Przygotowanie zrazów:

Mięso myjemy kroimy w plastry o grubości ok. 1-1,5 cm. Każdy plaster rozbijamy tłuczkiem, oprószamy solą, pieprzem i smarujemy musztardą. Ogórki i boczek kroimy w słupki, 2 cebule w pióra. Na środku każdego płata mięsa układamy ogórki, boczek, cebule i zawijamy w roladę. Każdą roladkę owijamy plasterkami boczku i spinamy wykałaczkami. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, obsmażamy zrazy z każdej strony. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na tarce o dużych oczkach ścieramy marchewkę, pietruszkę i selera, podsmażamy na tłuszczu, który został ze zrazów. Przekładamy do naczynia. Podlewamy wodą, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i pokruszone, suszone grzyby. Dusimy wszystko w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni ok. 2 godzin.

Przygotowanie sosu z kurek:

W międzyczasie przygotowujemy sos z kurek. Grzyby czyścimy i płuczemy. Cebulę drobno siekamy w kostkę, podsmażamy na maśle, dodajemy kurki i smażymy przez ok. 5 minut. Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy do grzybów. Na patelnię wlewamy śmietankę i całość mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Sos z kurek dusimy kilka minut, aby grzyby zmiękły posypujemy natką pietruszki.

Ja zrazy chciałam przygotować z sosem z kurek, ale równie dobrze można podać je z sosem, który powstał w trakcie duszenia mięsa. Wystarczy powstały sos zagęścić łyżką mąki rozbełtaną niewielką ilością wody, ewentualnie dodać odrobinę śmietanki 18% do zup i sosów i doprawić do smaku ulubionymi przyprawami.

Przygotowanie kaszy gryczanej:
Kaszę przebieramy, płuczemy i zalewamy zimną wodą w proporcji 1 : 2 (tzn. 1 szklanka kaszy, 2 wody). Do kaszy dodajemy masło (dzięki temu ziarenka nie będą się kleiły) i łyżeczkę soli. Gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu do czasu wchłonięcia wody przez kaszę (nie powinna się mocno gotować!).

Zrazy polewamy sosem i podajemy z kaszą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

norweska20 07.07.2015 00:53
smakowita propozycja
kloruś 05.12.2014 21:40
Bardzo podoba mi się ta propozycja :)
mysza75 04.12.2014 13:28
ale pyszne mięsko palce lizać
Wiktoria29 04.12.2014 09:44
świetne danie
Kuchnia Marty 04.12.2014 08:14
Dziękuję :) Zrazy zawsze był w moim rodzinnym domu :)
Ali 04.12.2014 07:36
Wygląda smacznie, zjadłbym ;)
VioletoweKucharzenie 04.12.2014 07:12
piękne i smaczne
Krzysztof15 04.12.2014 06:20
bardzo lubie
Wafelek2601 03.12.2014 22:41
Pysznie wyglądają
IKrakowianka 03.12.2014 22:22
bardzo fajne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak