Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryż smażony po kantońsku z łososiem i warzywami

4.0
(26)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ryż 200 g
kurkuma 1 łyżeczka
łosoś 300 g
fasolka szparagowa 200 g
brokuł 200 g
marchewka 1
cebula 1
jajko 3
czosnek 2 ząbki
sos sojowy 6 łyżek
olej sezamowy 2 łyżki
cukier 1 szczypta
Imbir mielony Prymat 1/2 łyżeczki
chili 1 szczypta

Porada

1) Do dania możemy użyć dowolnych warzyw np. zielonego groszku, papryki, rzodkiewki itp. 2) Jeśli używamy warzyw mrożonych to nie rozmrażamy ich wcześniej.

Przepis i sposób przygotowania na: Ryż smażony po kantońsku z łososiem i warzywami

Kroki postępowania

1
Ryż gotujemy z kurkumą krócej o 2-3 minuty niż podano na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy go. W tym czasie smażymy omlet. Do miski wbijamy jajka, dodajemy 2 łyżki sosu sojowego i dokładnie roztrzepujemy. Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju, na gorący olej wlewamy jajka. Smażymy na wolnym ogniu pod przykryciem aż jajka się zetną a omlet się zarumieni. Wówczas obracamy go na druga stronę i smażymy do zarumienienia. Po usmażeniu omlet smażymy i kroimy w cienkie paski.
Krok 1 - Ryż smażony po kantońsku z łososiem i warzywami  foto
2
Łososia zalewamy zimną wodą, dodajemy szczyptę soli i gotujemy na wolnym ogniu około 20 minut. Wyjmujemy go z wody, studzimy i rwiemy rękoma na małe kawałki. Warzywa obieramy i kroimy w kostkę.
Krok 2 - Ryż smażony po kantońsku z łososiem i warzywami  foto
3
Z 4 łyżek sosu sojowego, oleju sezamowego, czosnku przeciśniętego przez praskę, cukru, chili i imbiru tworzymy sos. W głębokiej patelni bądź woku rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i marchewkę i smażymy około 5-10 minut. Wówczas dodajemy brokuła podzielonego na różyczki i fasolkę szparagową.
Krok 3 - Ryż smażony po kantońsku z łososiem i warzywami  foto
4
Smażymy razem aż warzywa będą miękkie, ale nie będą się rozpadać. Wówczas dodajemy ryż, dokładnie mieszamy i wlewamy sos. Ponownie mieszamy i dodajemy pokrojony omlet. Chwilkę razem smażymy i od razu podajemy. Danie można posypać sezamem. Życzę smacznego :)

Krok 4 - Ryż smażony po kantońsku z łososiem i warzywami  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jadwiga/Jaga85 13.05.2015 21:28
apetyczne danie!
romanrafal
romanrafal 31.01.2015 09:15
świetne jedzonko
aisoglam 07.01.2015 00:56
Wyśmienicie wygląda ;)
Kolorowa 04.12.2014 19:13
Pysznie się prezentuje.
wyattearp 04.12.2014 13:17
takie dania uwielbiam
zabcia117 04.12.2014 11:54
ciekawy pomysł
Kluska_87 04.12.2014 11:09
fajne danie
luna76 04.12.2014 09:57
pyszności!!!
Wiktoria29 04.12.2014 09:43
wygląda bardzo apetycznie
IZABELA29 04.12.2014 09:14
na pewno pyszne
norweska20 04.12.2014 08:55
apetycznie i smacznie
adelajda 04.12.2014 08:07
dobra sałatka :)
VioletoweKucharzenie 04.12.2014 07:22
pięknie wygląda
Iwusia 03.12.2014 23:08
smakowite danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak