Przepis i sposób przygotowania na: Wyborny sernik
Z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy na dwie części, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na ok. 10-15 minut.
Przygotowanie masy serowej:
Margarynę rozpuszczamy. Rodzynki przebieramy i zalewamy gorąca wodą. Odstawiamy na kilka minut. Odcedzamy. Ziemniaki gotujemy i mielimy z serem przez maszynkę. Żółtka (6 żółtek) ucieramy z cukrem na jednolitą masę, dodajemy ser z ziemniaki i rozpuszczoną margarynę. Cały czas ucieramy. Dodajemy mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i rodzynki. Białka (6 białek) ubijamy ze szczypta soli na sztywną pianę, dodajemy do masy serowej. Delikatnie mieszamy. Prostokątną blachę o wymiarach 27×22 smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą (nadmiar wysypujemy). Na spód blachy ścieramy na tarce o dużych oczkach albo kruszymy palcami jedną część ciasta, na to wykładamy masę serową i na górę drugą część ciasta. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez ok. 70-80 minut.
Zamiast rodzynek można użyć wiśni lub brzoskwiń z puszki.