Czekoladowy fondant z masłem orzechowym

Czekoladowy fondant z masłem orzechowym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na fondant

  • czekolada gorzka

    125 g
  • masło

    125 g
  • jajka

    2 szt
  • cukier

    60 g
  • cukier wanilinowy

    1 łyżeczka
  • kawa rozpuszczalna

    1 łyżeczka
  • mąka pszenna

    75 g
  • proszek do pieczenia

    1/2 łyżeczki
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • masło orzechowe

  • tłuszcz do formy

Dodatkowo

  • cukier puder

    1 łyżka
  • kakao do posypania

  • płatki migdałowe

    1-2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni, foremki do zapiekania (kokilki) smarujemy masłem. W garnuszku rozpuszczamy masło, rozpuszczamy w nim czekoladę, połamaną na mniejsze kawałki. Odstawiamy masę aby przestygła.

W misce ucieramy jajka z cukrem, cukrem wanilinowym i kawą rozpuszczalną. Stale miksując dodajemy masę czekoladową. Mąkę mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia i powoli łyżka po łyżce dodajemy do masy. Miksujemy aż składniki się połączą.

Gotową masę przekładamy do kokilek. 2 łyżki masy czekoladowej, następnie 2 łyżki masła orzechowego i znowu masa czekoladowa (3 łyżki).

Foremki wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 12-15 minut aż wierzch będzie chrupiący – może lekko popękać.

Po upieczeniu każdą foremkę odwracamy na talerzu do góry nogami (jakbyśmy robili babkę z piasku), posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z kakao i płatkami migdałowymi.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Stenka

07.02.2016 11:03
smaczne babeczki

ada.la

04.12.2014 11:33
ciekawy deserek

Kuchnia Marty

04.12.2014 08:20
Dziękuję bardzo!

monikaT83

03.12.2014 21:56
Marta genialny deser! Zdolniacha z Ciebie!:)

Hrabina w kuchni

03.12.2014 21:54
Wspaniały.

Christopher

03.12.2014 21:50
Ulubiony deser mojego syna.

Kolorowa

03.12.2014 19:35
apetyczny deserek ;)

Mniam

03.12.2014 19:13
Deser na zdjęciu wygląda bardzo apetycznie. Zachęca do spróbowania.

Ola1984

03.12.2014 19:08
Fantastyczny, jeden z moich ulubionych deserów.

Renata22

03.12.2014 18:20
Ale pięknie się wylewa ze środka ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat