Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czekoladowy fondant z masłem orzechowym

5.0
(28)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Fondant czekoladowy (znany również jako lava cake) to idealne ciasto dla miłośników słodkości! Dzięki dodatkowi masła orzechowego płynna masa nabiera delikatnego, słonego smaku, który idealnie łączy się z czekoladą. 

Składniki:

Składniki na fondant:

czekolada gorzka 125 gramów
masło 125 gramów
jajko 2 sztuki
cukier 60 gramów
cukier wanilinowy 1 łyżeczka
kawa rozpuszczalna 1 łyżeczka
mąka pszenna 75 gramów
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
Sól kamienna spożywcza jodowana 1/2 łyżeczki
masło orzechowe 2 łyżki
masło do smarowania formy

Dodatkowo:

cukier puder 1 łyżka
kakao do posypania
płatki migdałowe 1-2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowy fondant z masłem orzechowym

Czym jest fondant czekoladowy? Jest to ciasto, które w środku ma płynną masę, która wypływa po przekrojeniu. Jest to idealny deser dla osób, które kochają słodkości. Dodatek masła orzechowego nadaje masie lekko słony, orzechowy smak.

Z tego przepisu dowiesz się:

  • w czym piec fondant czekoladowy
  • jak zrobić lava cake
  • jak się robi fondant czekoladowy

 

1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni, foremki do zapiekania (kokilki) smarujemy masłem. W garnuszku roztapiamy 125 gramów masła, rozpuszczamy w nim czekoladę, połamaną na mniejsze kawałki. Odstawiamy masę, aby przestygła.

2. W misce ucieramy jajka z cukrem, cukrem wanilinowym i kawą rozpuszczalną. Stale miksując, dodajemy masę czekoladową. Mąkę mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia. Powoli łyżka po łyżce dodajemy do masy. Miksujemy, aż składniki się połączą.

3. Gotową masę przekładamy do kokilek. 2 łyżki masy czekoladowej, następnie 2 łyżki masła orzechowego i znowu masa czekoladowa (3 łyżki).

4. Foremki wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 12-15 minut, aż wierzch będzie chrupiący – może lekko popękać.

5. Po upieczeniu każdą foremkę odwracamy na talerzu do góry nogami (jakbyśmy robili babkę z piasku), posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z kakao i płatkami migdałowymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 07.02.2016 11:03
smaczne babeczki
ada.la 04.12.2014 11:33
ciekawy deserek
Kuchnia Marty 04.12.2014 08:20
Dziękuję bardzo!
monikaT83 03.12.2014 21:56
Marta genialny deser! Zdolniacha z Ciebie!:)
Hrabina w kuchni 03.12.2014 21:54
Wspaniały.
Christopher 03.12.2014 21:50
Ulubiony deser mojego syna.
Kolorowa 03.12.2014 19:35
apetyczny deserek ;)
Mniam 03.12.2014 19:13
Deser na zdjęciu wygląda bardzo apetycznie. Zachęca do spróbowania.
Ola1984 03.12.2014 19:08
Fantastyczny, jeden z moich ulubionych deserów.
Renata22 03.12.2014 18:20
Ale pięknie się wylewa ze środka ;)
IZABELA29 03.12.2014 17:43
fajne deser
Gracer 03.12.2014 16:36
super przepis
gosia561 03.12.2014 14:54
niebo w gębie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak