Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Niebiańskie ptysie

5.0
(20)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki na ciasto

olej 110 ml
woda 125 ml
mąka 150 g
jaja 5 szt
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki

Składniki na krem

masło miękkie 200 g
mleko 3,2% 1/2 litr
mąka pszenna 2-3 łyżki
mąka ziemniaczana 2-3 łyżki
cukier 200 g
cukier wanilinowy 1 opakowanie
żółtko jajek 1 szt
sok z cytryny 1/2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Niebiańskie ptysie

Kroki postępowania

1
Przygotowanie ciasta:

Olej zagotować z wodą. Wsypać mąkę i energicznie mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji (będzie przypominać puree z ziemniaków). Ciągle mieszając smażyć ok. 3 minut. Pozostawić do wystudzenia.

Krok 1 - Niebiańskie ptysie foto
2
Uwagi:

Zamiast kremu możecie przełożyć ptysie bitą śmietaną w tym celu należy ubić 500 ml schłodzonej śmietanki 36%. Pod koniec ubijania dodać 4 łyżki cukru pudru i jedno małe opakowanie cukry wanilinowego.

Smacznego!
3
Ptysie po upieczeniu powinny być suche w środku.
Krok 3 - Niebiańskie ptysie foto
4
Przygotowanie kremu:

Mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz żółtko dobrze rozmieszać w 0,5 szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotować z cukrem wanilinowym. Zestawić z palnika i wlać rozmieszaną mąkę. Całość chwilę gotować ciągle mieszając. Pozostawić budyń do wystudzenia.

Masło utrzeć z cukrem. Łyżka po łyżce dodawać nasz budyń, ciągle miksować. Na koniec dodać sok z cytryny.
Krok 4 - Niebiańskie ptysie foto
5
Zimne ptysie nadziewać kremem. Można to zrobić za pomocą rękawa cukierniczego, szprycy lub szczykawki. Końcówkę delikatnie wbić w ptysia i napełnić go kremem.

Można również przeroić ptysie i przełożyć kremem.

Ptysie przechowywać w lodówce. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Krok 5 - Niebiańskie ptysie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

turkus3 04.12.2014 17:30
ale mam na nie smaka :-)
ben-ka 04.12.2014 11:22
Też z chęcią bym spróbowała.
Ola1984 03.12.2014 19:09
Uwielbiam :)
R'n'G Kitchen 03.12.2014 17:56
Chętnie teraz bym takiego zszamał
Michał2 03.12.2014 16:46
pychotka mniam!
Ankha 03.12.2014 16:15
Niezle ptysie
jasiek 03.12.2014 15:37
faktycznie niebo
Ola1young 03.12.2014 15:08
dla mnie pycha :)
Kluska_87 03.12.2014 14:06
fajne łakocie
Edith85 03.12.2014 13:47
chętnie zjadłabym takiego ptysia
Krystyna32 03.12.2014 13:34
ale pyszności

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak