Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śmietanowiec z brzoskwiniami

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 5 szt
cukier 1 szkl
mąka pszenna 1,5 szkl
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
kakao 1 łyżka

Masa

śmietana 18 proc 1,25 litra
cukier puder 3/4 szkl
brzoskwinie w puszce 2 puszki
Żelatyna wieprzowa Prymat 2,5 łyżki

Polewa

cukier puder 150 g
woda 6 łyżeczek
kakao 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Śmietanowiec z brzoskwiniami

Kroki postępowania

1
Białka ubić na sztywną pianę. Stale miksując, dosypywać powoli cukier. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Do białek dodawać na przemian żółtka i przesianą mąkę. Na koniec dodać kakao, delikatnie wymieszać.

Ciasto przelać do wyłożonej papierem blaszki o wym. 23x33cm.

Ostudzić i przekroić na pół.
Krok 1 - Śmietanowiec z brzoskwiniami foto
2
Żelatynę zalać kilkoma łyżkami wrzątku, dokładnie wymieszać i przestudzić. Brzoskwinie odsączyć i pokroić w kostkę. Dodać do śmietany wraz z cukrem, wymieszać. Na koniec dodać przestudzoną żelatynę, wymieszać dokładnie.
Krok 2 - Śmietanowiec z brzoskwiniami foto
3
Masą przełożyć blaty ciasta. Schłodzić.
Składniki polewy rozpuścić, lekko przestudzić i rozsmarować na wierzchu ciasta.

Przechowywać w lodówce.
Krok 3 - Śmietanowiec z brzoskwiniami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ada.la 03.12.2014 20:33
pyszne ciasteczko
Janina 03.12.2014 19:46
Super ciasto;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak