Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zawijane ciasto z jabłkami

5.0
(19)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki na ciasto

margaryna 200 gram
mąka pszenna 300 gram
cukier puder 120 gram
żółtko jajek 1 sztuka

Składniki na nadzienie

jabłka 1 1/2 kg
orzechy włoskie 40 gram
rodzynki 50 gram
żurawina suszona 40 gram
cukier wanilinowy 2 łyżki
cynamon Prymat 1 łyżka
miód prawdziwy 1 łyżka
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki

Dodatkowo

tłuszcz do formy
Bułka tarta klasyczna Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Zawijane ciasto z jabłkami

Przygotowanie ciasta:

Mąkę przesiać do dużej miski, dodać pokrojoną na małe kawałki margarynę i wyrobić aż składniki się połączą. Dodać żółtko, cukier i zagnieść ciasto. Zawinąć w folie spożywczą i schować do lodówki na 30 minut.
Przygotowanie nadzienia:

Jabłka umyć obrać i usunąć gniazda nasienne. Pokroić w plasterki.

Żurawinę i rodzynki zalać gorącą wodą, odstawić na kilka minut. Odcedzić.

W misce wymieszać jabłka z rodzynkami, żurawiną i orzechami. Dodać miód, cukier wanilinowy i cynamon.

Piekarnik nagrzać do temperatury 190-200 stopni. Okrągłą tortownicę o średnicy 20-23 cm posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą.

Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim tortownicę – spód i brzegi (ciasto może lekko wystawać ponad tortownicę). Spód ciasta posypać 2 łyżkami bułki tartej i wypełnić nadzieniem. Zawinąć brzegi ciasta tak, aby przykrywały ok. 3-4 cm nadzienia.

Piec w nagrzanym piekarniku przez ok. 50 minut.

Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dollce 25.04.2015 23:01
Super przepis :)
norweska20 03.12.2014 16:57
wygląda obłędnie
mirosława4 03.12.2014 11:50
apetyczne !
czekoladka_m 03.12.2014 10:22
przeeeepysznie wygląda!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak