Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zamiast ziemniaków, czyli knedliki z mięsno-fasolkowym sosem :)

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Gulasz

łopatka bez kości 600 g
cebula 1/2 szt
olej do smażenia 1 łyżeczka
ziele angielskie 2-3 ziarenka
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
Kucharek przyprawa do potraw do smaku
Majeranek suszony Prymat do smaku
śmietana 12% 1 łyżka
mąka pszenna 1 łyżeczka
mrożona fasolka szparagowa 250 g
woda 1/2 szklanki
Papryka słodka mielona Prymat 1/2 łyżeczki

Knedliki

mąka krupczatka 250 g
jajko 1 szt
mleko 2% 100 ml
drożdże świeże 10 g
sól 1/3 łyżeczki
cukier drobny 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Zamiast ziemniaków, czyli knedliki z mięsno-fasolkowym sosem :)

Kroki postępowania

1
Na rozgrzany olej wrzucić pokrojoną w drobną kostkę cebulę, zeszklić. Mięso opłukać, osuszyć i skroić w kostkę, dodać do cebuli, doprawić i smażyć, potem dolać wody i dusić pod przykryciem ok. 30 min.
Krok 1 - Zamiast ziemniaków, czyli knedliki z mięsno-fasolkowym sosem :) foto
2
Gdy mięso będzie już prawie gotowe wrzucić fasolkę szparagową i dusić do miękkości.
Krok 2 - Zamiast ziemniaków, czyli knedliki z mięsno-fasolkowym sosem :) foto
3
Z mąki i śmietany przygotować zawiesinę i dolać do gulaszu, zagotować dodając słodkiej papryki.
Krok 3 - Zamiast ziemniaków, czyli knedliki z mięsno-fasolkowym sosem :) foto
4
Drożdże rozpuścić cukrem, dolać nieco ciepłego mleka i dać tyle mąki, by zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Odstawić do podrośnięcia, po czym dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto drożdżowe.
Krok 4 - Zamiast ziemniaków, czyli knedliki z mięsno-fasolkowym sosem :) foto
5
Gotowe przykryć folią spożywczą i odstawić na ok. 30 min.
Krok 5 - Zamiast ziemniaków, czyli knedliki z mięsno-fasolkowym sosem :) foto
6
Następnie ciasto podzielić na 2 części i uformować coś na kształt długich bułek .
Krok 6 - Zamiast ziemniaków, czyli knedliki z mięsno-fasolkowym sosem :) foto
7
Wrzucić na osolony wrzątek tak, by nie stykały się ze sobą. Z każdej strony gotować ok. 10 min. Po czym odcedzić i nitką od spodu kroić plastry knedlików.
Krok 7 - Zamiast ziemniaków, czyli knedliki z mięsno-fasolkowym sosem :) foto
8
Gotowe podawać z przygotowanym wcześniej gulaszem. Można przystroić świeżymi warzywami.
SMACZNEGO!
Krok 8 - Zamiast ziemniaków, czyli knedliki z mięsno-fasolkowym sosem :) foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Malinka 03.12.2014 12:43
@Czyki ależ nie krępuj się, śmiało!!! :)
Czyki 03.12.2014 11:57
Pozwolisz, że zrobię na jutrzejszy obiadek, tak mnie zachęciłaś :)
Wiktoria29 03.12.2014 09:37
uwielbiam takie knedliki
Mama niejadka 03.12.2014 09:28
Super danie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak