Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowy warkocz makowo - orzechowy

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 250 gram
mleko 3,2% 1/2 szklanki
żółtko jajek 2 sztuki
cukier 2 łyżki
masło 30 gram
drożdże 20 gram
cukier waniliowy 1 łyżeczka
sól do smaku

Masa orzechowa

orzechy włoskie 1/2 szklanki
białko 1 sztuka
cukier 1/3 szklanki
cukier waniliowy 1 łyżeczka
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżka

Lukier

białko 1/2 sztuki
cukier puder 3/4 szklanki
sok z cytryny kilka kropli

Dodatkowo

masa makowa 1/3 puszki

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowy warkocz makowo - orzechowy

Kroki postępowania

1
Do ciepłego mleka wkruszyć drożdże, dodać cukier i łyżkę mąki. Gdy drożdże ruszą dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Opruszyć mąką i odstawić do wyrośnięcia.
Krok 1 - Drożdżowy warkocz makowo - orzechowy foto
2
Białko ubić z cukrami na sztywno. Dodać pół szklanki zmielonych orzechów, bułkę tartą i wymieszać.
Krok 2 - Drożdżowy warkocz makowo - orzechowy foto
3
Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Krok 3 - Drożdżowy warkocz makowo - orzechowy foto
4
Wyłożyć na stolnicę posypaną mąką i podzielić na dwa.
Krok 4 - Drożdżowy warkocz makowo - orzechowy foto
5
Obie części rozwałkować na kształt prostokąta i na jedno ciasto rozłożyć masę makową.
Krok 5 - Drożdżowy warkocz makowo - orzechowy foto
6
Przykryć drugim ciastem i rozsmarować masę orzechową.
Krok 6 - Drożdżowy warkocz makowo - orzechowy foto
7
Zwinąć w rulon tak jak roladę.
Krok 7 - Drożdżowy warkocz makowo - orzechowy foto
8
Ostrym nożem przeciąć wzdłuż na pół, zostawiając nie przecięte w jednym końcu.
Krok 8 - Drożdżowy warkocz makowo - orzechowy foto
9
Przełożyć pasy na kształt warkocza.
Krok 9 - Drożdżowy warkocz makowo - orzechowy foto
10
Przenieść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym białkiem. Zostawić kilkanaście minut do porośnięcia.
Krok 10 - Drożdżowy warkocz makowo - orzechowy foto
11
Piec 40 minut w temp 165stopni. Składniki lukru razem utrzeć i zimne ciasto polukrować.
Krok 11 - Drożdżowy warkocz makowo - orzechowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kloruś 03.12.2014 21:11
Chętnie bym skosztowała!
Grazyna0211 03.12.2014 13:30
pyszne ciasto
mysza75 03.12.2014 10:08
jaki pyszny twój warkocz
Wiesława1 03.12.2014 09:58
pyszny deser
Maridka19 03.12.2014 08:16
Wygląda smacznie
Magula 03.12.2014 08:03
mniam wspaniały
rzelkazag 02.12.2014 23:22
Zapachniało świętami:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak