Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto Kilimandżaro z jabłkami

5.0
(52)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt:

jajko 6 sztuk
cukier 1 szklanka
mąka ziemniaczana 3 łyżki
mąka pszenna 1 szklanka
kakao 2 łyżki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
olej rzepakowy 2 łyżki
woda 1 łyżka

Masa jabłkowa:

jabłka 1 kilogram
galaretka pomarańczowa 2 opakowania
masło 1 łyżka

Krem:

mleko 500 mililitrów
żółtko jajek 2 sztuki
mąka pszenna 2 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
masło 250 g 250 gramów
cukier puder 1/2 szklanki

Polewa:

czekolada gorzka 50 gramów
czekolada mleczna 50 gramów
masło 1/2 łyżki
woda zimna 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto Kilimandżaro z jabłkami

1. Białka ubić z cukrem, dodawać kolejno żółtka. Miksując na najniższych obrotach dodać olej i wodę. Mąki przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodać do ciasta, wymieszać delikatnie szpatułką.

Ciasto przelać do wyłożonej papierem, formy o wym. 25x36cm.

Piec około 30-35 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudzić i przekroić na dwie równe części.

2. Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dusić wraz z masłem na małym ogniu przez około 8 minut. Dodać sproszkowane galaretki, wymieszać i dusić jeszcze minutkę. Odstawić, by lekko stężało. Wylać na pierwszy blat ciasta. Schłodzić.

3. W 150 ml mleka rozrobić żółtka oraz mąki. Resztę mleka zagotować z cukrem pudrem. Na gotujące się mleko wlać rozrobione mąki. Gotować chwilę, aż zgęstnieje. Przykryć folią spożywczą i ostudzić. Miękkie masło utrzeć do białości, dodawać po łyżce zimnej masy budyniowej. Krem wyłożyć na masę jabłkową. Przykryć drugim blatem ciasta, schłodzić.

4. Całość rozpuścić na parze. Lekko przestudzić i rozsmarować na wierzchu ciasta. Można delikatnie posypać pokruszonymi płatkami migdałowymi.

Przechowywać w lodówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Zosia 24.02.2023 09:45
Wyszło pyszne. Można ewentualni trochę nasączyć dolny biszkopt żeby nie był zbyt suchy
VioletoweKucharzenie 03.12.2014 08:26
apetyczne ciacho
Edith85 02.12.2014 21:44
Pyszne ciacho :)
R'n'G Kitchen 02.12.2014 20:36
Jak z jabłkami to biorę w ciemno! Pycha!
RenataZ-et 02.12.2014 18:54
super wypiek
Marta Ryżek-Kalkowska 02.12.2014 18:50
JESZCZE NIE JADŁAM, ALE SKŁAD MA SMACZNY.
AgaS10 02.12.2014 18:45
świetne ciacho:)
halina17 02.12.2014 18:42
Smaczne ciasto.
Katarzyna59 02.12.2014 18:21
wspaniale ciasto
Gabi44 02.12.2014 17:43
Pychotka ciasto.
Janina 02.12.2014 17:41
Pyszne cudeńko;)
Stenka 02.12.2014 17:39
smaczne ciasto
cukiereczek 02.12.2014 17:07
ale cudne ciasto
adelajda 02.12.2014 17:03
dobre ciacho :)
Zdzisław 02.12.2014 16:40
takie smaczne ciasta lubię zjeść
Ada-Gaba 02.12.2014 16:29
wygląda apetycznie
matesko 02.12.2014 16:06
apetyczne ciasto
Kluska_87 02.12.2014 15:52
pięknie się prezentuje
ania2610 02.12.2014 15:50
wspaniałe jest to ciacho!
Krystyna32 02.12.2014 15:34
pyszności :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak