Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierniczki katarzynki

3.0
(12)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Katarzynki to nazwa na pierniczki lukrowane, wypiekane przed Bożym Narodzeniem. Pierniczki katarzynki z tego przepisu są aromatyczne, pulchne, z miodem i posmarowane lukrem.

Składniki:

Lista składników

miód prawdziwy 20 dag
cukier 10 dag
mąka pszenna 40 dag
jajko 1 sztuka
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 opakowanie
kawa rozpuszczalna 1 łyżka
proszek do pieczenia 3 łyżeczki

Glazura (lukier):

cukier puder 1 szklanka
woda ok. 3/4 szklanki

Porada

Te pierniczki dobrze smakują o każdej porze roku nie tylko od święta, wymagają tylko czasu na zmięknięcie.

Przepis i sposób przygotowania na: Pierniczki katarzynki

Jak upiec ciastka Katarzynki? Zobacz przepis na pachnące pierniczki katarzynki. Katarzynki są gotowe po upieczeniu, ale możesz je przechowywać dłużej, jeśli zamkniesz je szczelnym pojemniku. Jeśli wyszły Ci twardawe, do pojemnika włóż jabłko lub owiń je papierem. Pierniczki katarzynki możesz posmarować glazurą. 

Kroki postępowania

1

Miód podgrzać i wymieszać z cukrem, (cukier ma się rozpuścić ) do słodkiej mieszanki dodać kawę i przyprawę do pierników, wymieszać i odstawić do wystudzenia. Mąkę przesiać do miski i wymieszać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli, następnie dodać jajko i miód, zagnieść z tego ciasto.
Stolnicę bardzo delikatnie podsypać mąką i rozwałkować ciasto na grubość około 1 cm i foremką wyciąć pierniczki.

Krok 1 - Pierniczki katarzynki foto
2

Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, piec w temp. 190 stopni około 12 minut.

Krok 2 - Pierniczki katarzynki foto
3

Glazura: Cukier puder utrzeć z przegotowaną wodą na płynny i jednolity lukier.

Upieczone i wystudzone pierniczki posmarować bardzo płynnym lukrem, lukier ma spłynąć i tylko zostawić na piernikach cieniutką „skórkę”.

Krok 3 - Pierniczki katarzynki foto

Przepis na ciasto na katarzynki jest nieskomplikowany, bez tłuszczu. Swój smak ciastka katarzynki zawdzięczają przyprawie do piernika, miodowi oraz...kawie. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 30.12.2016 10:51
Lubię pierniczki, pychota !
Barbara13 29.12.2016 23:22
Świetne pierniczki
MagdalenaIC 29.12.2016 23:16
Uwielbiam :)
asiatok 29.12.2016 22:45
lepsze niż oryginał!
Iwusia 29.12.2016 22:26
pięknie wyglądają
Franciszek 29.12.2016 19:24
pyszne ciastka
Marta1986 29.12.2016 18:42
pysznosci mniam
Janina 29.12.2016 18:39
Fajne ciasteczka;))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak