Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada z ruskim farszem

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wafle tortowe 2-3 szt
ziemniaki 1 kg
ser biały 400 g
cebula 4 szt
sól
pieprz
jajko 2 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat 6 łyżek
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada z ruskim farszem

Kroki postępowania

1
Ziemniaki obieramy i myjemy, zalewamy je wodą, solimy i gotujemy pod przykryciem do miękkości. Ugotowane odcedzamy, tłuczemy tłuczkiem do ziemniaków i do jeszcze gorących dodajemy rozkruszony ser biały. Ponownie rozgniatamy tłuczkiem.
Krok 1 - Rolada z ruskim farszem foto
2
Następnie dodajemy pokrojoną w piórka i zrumienioną cebulę.
Krok 2 - Rolada z ruskim farszem foto
3
Przyprawiamy pieprzem i dokładnie mieszamy.
Krok 3 - Rolada z ruskim farszem foto
4
Jeszcze gorący farsz rozkładamy na krążkach wafli tortowych (z tej ilości farszu wyjdą 2-3 krążki wafla, zależy jak dużo go nałożymy).
Krok 4 - Rolada z ruskim farszem foto
5
Odczekujemy 2 minuty, żeby wafel zmiękł i zwijamy go w roladę.
Krok 5 - Rolada z ruskim farszem foto
6
Ruską roladę kroimy w plastry o grubości ok. 1,5 cm.
Krok 6 - Rolada z ruskim farszem foto
7
W jednej miseczce roztrzepujemy jajko. W drugiej przygotowujemy bułkę tartą. Pokrojone roladki obtaczamy najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej. Smażymy je na rozgrzanym oleju na patelni, na rumiany kolor.
Krok 7 - Rolada z ruskim farszem foto
8
Tak przygotowaną roladę podajemy na gorąco.
Krok 8 - Rolada z ruskim farszem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak