Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łosoś w sosie porowo-kaparowym

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki

łosoś filet 4 szt - bez skóry

Ostra marynata cytrynowo - pieprzowa

pieprz 1 łyżeczka
szalotka 2 szt
sól 1 łyżeczka
sok z cytryny 2 łyżki
olej sezamowy 1 łyżka
oliwa 2 łyżki

Sos porowo - kaparowy

por 1 szt
kapary 2 łyżki
masło 5 dag
wino białe wytrawne 100 ml
sól
pieprz
natka pietruszki

Przepis i sposób przygotowania na: Łosoś w sosie porowo-kaparowym

Kroki postępowania

1
Pieprz syczuański prażyć na patelni, aż zacznie pachnieć, następnie utłuc w moździerzu. Szalotkę posiekać. Połączyć z resztą składników marynaty.
Łososia posmarować marynatą i odstawić przynajmniej na 3 h.
Krok 1 - Łosoś w sosie porowo-kaparowym foto
2
Sos.
Stopić masło, dodać pokrojonego pora i osączone kapary. Smażyć, aż por zmięknie, nie rumienić. Dolać wino i gotować 3 minutki. Doprawić solą i pieprzem, posypać natką pietruszki.
Krok 2 - Łosoś w sosie porowo-kaparowym foto
3
Rybkę grillować w umiarkowanej temperaturze, nie przewracając, aż się upiecze.
Krok 3 - Łosoś w sosie porowo-kaparowym foto
4
Podawać z sosem porowo-kaparowym. Dobrze tu pasują gotowane na parze małe ziemniaczki z masełkiem.
Krok 4 - Łosoś w sosie porowo-kaparowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mysza75 01.12.2014 10:05
jakie to dobre moje smaki
migotka28 30.11.2014 21:57
uwielbiam łososia pod każdą postacią
olkaaa 30.11.2014 21:16
wygląda smakowicie
Konczi 30.11.2014 20:42
Pysznie wygląda :)
wioleczka83 30.11.2014 20:35
uwielbiam łososia

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak