Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierożki pieczone ze szpinakiem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

mąka gryczana 400 gram
masło 100 gram
woda zimna 150 ml
sól szczypta

Nadzienie

szpinak mrożony 500 gram
ser feta 250 gram
ząbki czosnku 3-4 sztuki
cebula biała 1 sztuka
Sól ziołowa jodowana Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Porada

Można użyć mąki pszennej wtedy ciasto będzie bardziej elastyczne i łatwiejsze do lepienia pierożków.

Przepis i sposób przygotowania na: Pierożki pieczone ze szpinakiem

Kroki postępowania

1
Mąkę mieszamy ze szczyptą soli. Dodajemy roztopione masło i wodę. Wyrabiamy ciasto i wkładamy je na chwilę do lodówki.
Krok 1 - Pierożki pieczone ze szpinakiem foto
2
W czasie jak ciasto jest w lodówce na patelnie wkładamy szpinak mrożony i odparowujemy wodę. Dodajemy rozdrobniony ser feta, pokrojoną i podsmażoną cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie mieszamy doprawiając do smaku i pozostawiamy do przestygnięcia.
Krok 2 - Pierożki pieczone ze szpinakiem foto
3
Ciasto gryczane jest mało elastyczne więc by ulepić pierożka brałam kawałek ciasta, formowałam kulkę którą po rozwałkowaniu napełniałam nadzieniem.Pieczemy ok. 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do ok. 200stopni.
Krok 3 - Pierożki pieczone ze szpinakiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna59 30.11.2014 20:05
znakomite pierogi
halina17 30.11.2014 18:57
DOBRE PIEROŻKI.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak