Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Miodowo-orzechowe ciasto

4.0
(21)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

BISZKOPT

jajko 4 sztuki
cukier 4 łyżki
kakao 1 łyżka
mąka 3 łyżki
proszek do pieczenia 1 szczypta
Soda oczyszczona Prymat 1 szczypta
sól szczypta
olej 1 łyżka

CIASTO MIODOWE

mąka tortowa 30 dag
miód 1 łyżka
Soda oczyszczona Prymat 1/3 łyżeczki
proszek do pieczenia 1/4 łyżeczki
jajko 1 sztuka
margaryna 12 dag

MASA ORZECHOWO_KRÓWKOWA

masło 1,5 kostki
masa krówkowa 0,5 puszki
orzechy włoskie 100 gram
mleko 0,5 litry
cukier waniliowy 1 opakowanie
budyń waniliowy 1 opakowanie
mąka ziemniaczana 1 łyżka
żółtko jajek 2 sztuki

WYKOŃCZENIE

masa krówkowa 250 gram
orzechy włoskie siekane do posypania

Porada

Każda okazja jest dobra, by upiec to ciasto. Nawet mój tato, który nie przepada za ciastami poprosił o dokładkę.

Przepis i sposób przygotowania na: Miodowo-orzechowe ciasto

Kroki postępowania

1
BISZKOPT:
Mąkę mieszamy z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą. Białka oddzielamy od żółtek. Dokładamy do nich sól i ubijamy. Gdy masa jest już sztywna dokładamy porcjami cukier, a później żółtka. Do puszystej masy dokładamy wymieszane sypkie składniki oraz olej. Delikatnie mieszamy i wylewamy ciasto na przygotowaną blaszkę.
Biszkopt pieczemy około 14 minut w 180˚C.
Krok 1 - Miodowo-orzechowe ciasto foto
2
CIASTO MIODOWE:
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej margarynę, siekamy razem. Dodajemy pozostałe składniki i zarabiamy ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części. Każdą część ciasta oddzielnie wałkujemy, wykładamy na blaszkę, nakłuwamy i pieczemy ( 180ºC przez około 15 min.).
Krok 2 - Miodowo-orzechowe ciasto foto
3
MASA:
Połowę mleka zagotowujemy. W drugiej połowie rozpuszczamy mąkę, budyń, żółtka ora cukier waniliowy. Mieszaniną zalewamy gotujące mleko. Gotujemy budyń. Nie dodajemy do niego cukru, gdyż późniejszy dodatek do masy masy krówkowej nada masie słodkiego smaku.
Gotowy budyń studzimy.
Masło ucieramy. Do utartego dokładamy stopniowo budyń. Do gotowej masy dokładamy masę krówkową.
Krok 3 - Miodowo-orzechowe ciasto foto
4
Gdy ta się połączy dokładamy zmielone orzechy. Jeszcze raz mieszamy całość. Masą przekładamy ciasto.
Przełożenie: Ciasto miodowe-połowa masy-biszkopt- druga połowa masy-ciasto miodowe.
W trakcie przekładania biszkopt możemy naponczować.
Krok 4 - Miodowo-orzechowe ciasto foto
5
WYKOŃCZENIE:
Masę krówkową wykładamy cienką warstwą na górny placek miodowy. Całość posypujemy posiekanymi orzechami.
Krok 5 - Miodowo-orzechowe ciasto foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 12.05.2015 07:35
wspaniałe ciasto
gusia1000 21.01.2015 00:29
Znakomite ciasto.
Klausia 13.01.2015 00:18
Bardzo mi się podoba :)
Maridka19 04.12.2014 08:23
Pychotka :)
Klausia 02.12.2014 16:10
bardzo fotogeniczne :)
Mniam 30.11.2014 15:04
Warstwy przyciągają wzrok, a ciasto łączy niezwykle smaczny krem :)
Michał2 30.11.2014 14:39
niebo w gębie!
barbara11561 30.11.2014 12:45
bardzo pyszne ciasto,pachnie już świętami:)
Wiesława1 30.11.2014 10:47
Wygląda przepysznie
norweska20 29.11.2014 23:49
rewelacyne ciato
Barbara13 29.11.2014 21:14
a u ciebie jak zawsze przepysznie :)
Adamorek 29.11.2014 20:13
moje smaki
gosia561 29.11.2014 19:55
piękne ciasto
Wiktoria29 29.11.2014 19:54
chętnie bym spróbowała tych słodkości
agnieszka214 29.11.2014 19:25
naprawde swietnie wyglada ciacho
molanka 29.11.2014 18:38
ależ apetycznie wygląda
halina17 29.11.2014 18:12
Dobre ciasto.
Aleksandra/Olcia 29.11.2014 17:15
bardzo smakowite mniam
Janina 29.11.2014 17:10
Świetne smaki;)
dodi 29.11.2014 17:01
ale pyszności

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak