Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jarmużowe kopytka

3.0
(15)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jarmuż 220 gram liści
mąka 250 gram
jajko 1 sztuka
sól szczypta
ziemniaki ugotowane 400 gram utłuczone
kiełbasa 1 pęto

Porada

Zamiast kiełbasy można użyć przyrumienionego boczku. Kopytka nie tylko ciekawie się prezentują na talerzu, ale są miękkie i delikatne w smaku.

Przepis i sposób przygotowania na: Jarmużowe kopytka

Kroki postępowania

1
Z jarmużu usuwamy grube łodygi. Pozostałą część obgotowujemy w lekko osolonej wodzie. Gdy liście zmiękną odcedzamy je, studzimy, a następnie odciskamy wodę i drobno siekamy.
Krok 1 - Jarmużowe kopytka foto
2
Na stolnicę przesiewamy mąkę. Dodajemy do niej jajko, szczyptę soli, pokrojony jarmuż oraz ziemniaki.
Krok 2 - Jarmużowe kopytka foto
3
Zagniatamy energicznie, ale nie za długo ciasto.
Krok 3 - Jarmużowe kopytka foto
4
Ciasto dzielimy na kilka części i toczymy z nich wałeczki. Wałeczki dzielimy na odcinki około 2-3 cm , formując tym samym kopytka.
Krok 4 - Jarmużowe kopytka foto
5
Kopytka gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem tłuszczu około 5 minut.
Krok 5 - Jarmużowe kopytka foto
6
. Między czasie kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Gotowe, odcedzone kopytka podajemy okraszane kiełbasą.
Krok 6 - Jarmużowe kopytka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 02.01.2015 17:00
Zjadłabym takie.
Klausia 06.12.2014 20:43
ciekawe kopytka :)
Wacław 30.11.2014 14:29
ciekawe Twoje kopytka
migotka28 29.11.2014 22:15
fajne kluchy
IwonaDD 29.11.2014 16:23
samo zdrowie
Bernadeta1 29.11.2014 15:24
ciekawy smak kopytek
Rysia 29.11.2014 15:07
Bardzo fajne danie.
ajres 29.11.2014 14:38
swietny pomysl

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak