Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolowany ser

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone 250 g
kapusta pekińska 4 liscie
pomidory suszone Smak 40 g
ser żółty 270 g
jajko 1 szt
cebula biała 1/2 szt
oliwa z suszonych pomidorów 2 łyżki
ząbek czosnku 1 szt
żółtko jajek 1 szt
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
Papryka ostra mielona Prymat
tymianek

Przepis i sposób przygotowania na: Rolowany ser

Kroki postępowania

1
Ser umieszczamy w rękawie do pieczenia i mocno związujemy końcówki foli tak aby nie dostawała się do środka woda. Ser umieszczamy w garnku z woda i gotujemy na małej mocy prze około 30 minut aż ser będzie całkowicie płynny. Aby ser szybciej się rozpuścił możemy go przed włożeniem do rękawa pokroić.
Krok 1 - Rolowany ser foto
2
W czasie kiedy ser się rozpuszcza w osobnym garnku podgrzewamy oliwę pomidorowa i szklimy na niej posiekana w drobna kostkę cebule i przeciśnięty ząbek czosnku. Dodajemy mięso i doprawiamy do smaku. Gdy mięso zmieni kolor dokładamy odsączone i poszatkowane suszone pomidory oraz liści kapusty (bez zgrubiałej białej część). Podsmażamy aż płyny z kapusty i mięsa się zredukują.
Krok 2 - Rolowany ser foto
3
Gdy ser jest już płynny ostrożnie wyciągamy go z kąpieli wodnej. Rozcinamy rękaw i wykładamy ser na stolnice lub blat wysmarowany olejem (ser nie będzie się przyklejał) i rozwałkowujemy na prostokąt również naoliwionym wałkiem. Do mięsnego farszy dodajemy jajko i podgrzewamy aż jajko się zetnie i scali masę. Jeszcze gorącą wykładamy na rozwałkowany ser i ściśle zawijamy. Pozostawiamy w lodówce do stwardnienia następnie ucinamy plasterki rolady. Danie z powodzeniem możemy zjeść samodzielnie jako przystawkę lub na ciepłym toście.
Krok 3 - Rolowany ser foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Michał2 30.11.2014 14:40
wygląda zachęcająco!
Barbara13 29.11.2014 21:20
fajny przepisik
Mniam 29.11.2014 15:42
Bardzo fajny pomysł na serową roladę.
wyattearp 29.11.2014 14:51
oj dawno nie robiłam
Jadwiga/Jaga85 29.11.2014 14:07
coś pysznego!
ada.la 29.11.2014 12:53
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak