Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torcik jogurtowo-żurawinowy

3.0
(14)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

BISZKOPT

jajko 3 duże
mąka tortowa 2 łyżki
mąka kukurydziana 1 łyżka
cukier waniliowy 1 op.
cukier kryształ 2 łyżki
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
sól szczypta

MASA jogurtowa

jogurt grecki 1 litr
cukier waniliowy 2 op.
cukier puder do smaku
Żelatyna wieprzowa Prymat na 1L płynu
mleko 2% 1/2 szkl.

GALARETKA żurawinowa

konfitura z żurawiny 1 szkl.
Żelatyna wieprzowa Prymat 1/2 małego op.
woda zimna 50 ml
galaretka porzeczkowa 1 op.
porzeczki mieszane
woda ciepła 450 ml

Porada

Galaretkę porzeczkową można zastąpić inną czerwoną lub fioletową - wiśniowa, truskawkowa, owoce leśne, winogronowa, itp. * Jogurt można połączyć ze startą skórką cytrynową, pomarańczową lub mielonymi migdałami.

Przepis i sposób przygotowania na: Torcik jogurtowo-żurawinowy

~ BISZKOPT
Białka ubić z solą, cukrem i cukrem waniliowym na sztywną pianę, dodać żółtka i krótko zmiksować. Dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i ostrożnie zmiksować na najniższych obrotach.
Ciasto wlać do natłuszczonej tortownicy wysypanej bułką tartą i upiec w temp. 170-175*C przez 20-25 minut.

~ GALARETKA żurawinowa
Dżem żurawinowy włożyć do małego garnka i delikatnie rozgrzać, stale mieszając, aż stanie się półpłynny.
Żelatynę wsypać do zimnej wody, wymieszać, odstawić do spęcznienia, następnie rozpuścić w mikrofalówce lub gorącej kąpieli wodnej - wymieszać z dżemem. Galaretkę rozpuścić w 450ml gorącej wody - 1/3 dolać do żurawiny, a resztę pozostawić do ostygnięcia i lekkiego zgęstnienia.

~ MASA jogurtowa
Żelatynę wsypać do mleka o temp. pokojowej, wymieszać dokładnie i pozostawić do spęcznienia. Rozpuścić w mikrofalówce lub gorącej kąpieli wodnej, po czym przestudzić.

Jogurt grecki o temp. pokojowej zmiksować z cukrem waniliowym i cukrem pudrem do smaku. Wymieszać z rozpuszczoną i ostudzoną żelatyną i podzielić na połowę.

Jedną część wylać na upieczony ostudzony biszkopt i wstawić do lodówki. Na stężały jogurt wylać galaretkę żurawinową i ponownie wstawić do lodówki. Kiedy stężeje wylać drugą część jogurtu i schłodzić.

Na wierzch stężałego jogurtu wylać gęstniejącą galaretkę i posypać mieszanymi porzeczkami lub innymi drobnymi owocami - wstawić do lodówki na kilka godzin.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kasia.s 29.11.2014 13:55
pyszności:)
RenataZ-et 29.11.2014 11:53
wygląda przepysznie
Konczi 29.11.2014 11:08
ślicznie wygląda i apetycznie
Christopher 29.11.2014 11:02
Wesoły, lekki serniczek.
mysza75 29.11.2014 10:29
jaki piękny i kolorowy zjadłoby się oj zjadło
IZABELA29 29.11.2014 10:14
lekki i pyszny
Ola1984 29.11.2014 10:13
Uwielbiam takie lekkie torciki.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak