Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piwne kiełbaski zawijane w boczek

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kiełbasa grillowa 6 sztuk
boczek wędzony 300 gram
cebula 3 sztuki
Owoc jałowca cały Prymat 15 ziaren
ziele angielskie 15 ziaren
Liść laurowy suszony Prymat 3 sztuki
piwo Guinness 0,33 litra
oliwa 4 łyżki
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Piwne kiełbaski zawijane w boczek

Boczek kroimy na cienkie plastry. A najlepiej kupić już pokrojony. Chyba że mamy w domu krajalnicę. Taki w kawałku ciężko się kroi nożem na cienkie plastry. Boczek wrzucamy do miski, kiełbasy lecą zaraz za boczkiem, a w ślad za nimi pokrojona w piórka cebula.
Ziarna jałowca i ziele angielskie rozgniatamy, liść laurowy kruszymy i wrzucamy do osobnej małej miseczki. Dodajemy 4 łyżki oliwy z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem. I tą mieszanką nacieramy dokładnie kiełbasy i boczek. Całość zalewamy piwem, przykrywamy i chowamy na noc do lodówki.

Tuż przed grillowaniem odsączmy mięso z zalewy, owijamy kiełbasy w plastry boczku i spinamy je wykałaczką. Grillujemy na złocisty kolor polewając co jakiś czas resztą marynaty. Pod koniec grillowania układamy na kiełbasach piórka cebuli i pozwalamy im się opiec.
Te kiełbaski najlepiej smakują z musztardą i świeżymi pszennymi bułkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

romanrafal
romanrafal 30.12.2014 08:56
super żarcie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak