Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

bakłażan w sosie oliwkowo cebulowym

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

bakłażan 1 szt
oliwki zielone
ocet balsamiczny 4 łyżk
przecier pomidorowy 2 łyżki
migdały prażone
seler naciowy
czosnek marynowany 1 ząbek
oregano
sól i pieprz
cebula 1
rodzynki 1/2 szkl
pomidor 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: bakłażan w sosie oliwkowo cebulowym

Kroki postępowania

1
Bakłażana przypiecz nad ogniem (ze skórą), aby stracił gorzki smak. Następnie zdejmij skórę i pokrój bakłażana w drobną kostkę.
Krok 1 - bakłażan w sosie oliwkowo cebulowym foto
2
Następnie na patelnię wlej oliwę i przysmaż delikatnie bakłażana.
Krok 2 - bakłażan w sosie oliwkowo cebulowym foto
3
Po chwili wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek. Duś na małym ogniu.
Krok 3 - bakłażan w sosie oliwkowo cebulowym foto
4
Następnie dodaj ocet balsamiczny, rodzynki, seler oraz oliwki (ja użyłam siekane oliwki, ale całe smakują równie dobrze). Mieszaj co chwilę.
Krok 4 - bakłażan w sosie oliwkowo cebulowym foto
5
Dodaj posiekane pomidory (najlepiej, aby były miękkie). Smaż około 15 minut, na koniec dodaj jeszcze przecier pomidorowy i oregano. Wymieszaj.
Krok 5 - bakłażan w sosie oliwkowo cebulowym foto
6
Gdy całość będzie gotowa dopraw do smaku solą i pieprzem. Posyp prażonymi migdałami.
Krok 6 - bakłażan w sosie oliwkowo cebulowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaDD 28.11.2014 14:08
ciekawe połączenie
pajbek 28.11.2014 12:36
Musi być pyszny :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak