Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb żytni razowy z maślanką i słonecznikiem

4.0
(30)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka żytnia pełnoziarnista 600 g
maślanka 500 ml
sól 2 łyżeczki
miód płynny 1 łyżka
drożdże świeże 35 g
słonecznik łuskany 70 g
otręby żytnie 25 g

Porada

Do ciasta można dodać ulubione dodatki ziołowe, przyprawy i ziarenka.

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb żytni razowy z maślanką i słonecznikiem

Kroki postępowania

1
Maślankę ogrzać do temperatury pokojowej, dodać miód, pokruszone drożdże i sól - mieszać do rozpuszczenia. Dosypać 3-4 łyżki mąki i odstawić w ciepłe miejsce, aby drożdże ruszyły.

Dosypać część większość mąki oraz otręby i słonecznik, dokładnie wymieszać np. mikserem, po czym stopniowo dosypywać resztę mąki i zagniatać, aż ciasto będzie można uformować w kulę, ale pozostanie miękkie i sprężyste.
Krok 1 - Chleb żytni razowy z maślanką i słonecznikiem foto
2
Uformowaną kulę ciasta położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i nakryć dużą miską. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Krok 2 - Chleb żytni razowy z maślanką i słonecznikiem foto
3
Ciasto po wyrastaniu ponownie zagniatać przez kilka minut, rozdzielić na połowę i włożyć do 2 keksówek posmarowanych olejem i posypanych mąką razową, otrębami lub dowolnymi ziarenkami. Odstawić do ponownego podrośnięcia.
Krok 3 - Chleb żytni razowy z maślanką i słonecznikiem foto
4
Upiec w piekarniku rozgrzanym do 200*C przez 40-50 minut.
Na 5-10 minut przed końcem pieczenia można wyjąć bochenki na kratkę lub blachę piekarnika i dopiekać z termoobiegiem.
Powstanie bardziej chrupiąca skórka.
Krok 4 - Chleb żytni razowy z maślanką i słonecznikiem foto
5
Chleb można kroić po kilku godzinach, kiedy dobrze ostygnie - będzie sprężysty i zwarty. Krojony wcześniej klei się i wałkuje, a także łatwo odrywa się miękisz od skórki, jakby nie był dopieczony.
Krok 5 - Chleb żytni razowy z maślanką i słonecznikiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Olaf*71 01.09.2015 09:35
Pyszny chleb.
Habibi 01.12.2014 14:14
@Ola1984 -Ja też piekę od bardzo dawna, bo swój pierwszy chlebek upiekłam jakieś 20 lat temu, jako młoda pani domu w pierwszej własnej kuchni ;) Ale ja mam tendencje do wielu zmian we wszystkich przepisach, dlatego już nawet nie pamiętam co to był za chlebek - na 100% razowy, ale dodatków nie pamiętam. Zresztą u mnie żaden przepis chyba nie był powtórzony nigdy w oryginalnym zapisie ;)
kasia.s 29.11.2014 13:56
uwielbiam razowe pieczywo:)
Ola1984 29.11.2014 10:12
Podobny chleb na maślane piekę od lat, bardzo go lubimy.
ben-ka 29.11.2014 09:06
Taki swojski, pachnący chlebek, to i ja bardzo lubię.
Ania321 28.11.2014 17:45
taki świeżo upieczony chlebek to prawdziwe niebo w gębie :)
mirosława4 28.11.2014 17:21
smaczny chlebek
smakowita 28.11.2014 16:59
pyszny i zdrowy
ania2610 28.11.2014 15:41
Wspaniały chlebek, pięknie wyrósł!
jola91 28.11.2014 14:04
Pieczywo na maślance jest wyjątkowe
Marta Ryżek-Kalkowska 28.11.2014 13:01
REWELACYJNIE WYPIECZONY.
Futka 28.11.2014 12:51
pyszny i aromatyczny chlebek :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak