Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szagówki poznańskie ze skwarkami i zasmażaną kapuchą

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kluski

ziemniaki 800 g
mąka pszenna 1 szklanka
mąka ziemniaczana 1 szklanka
jajko 1 szt
śmietana 12% 1/4 szklanki
masło 1 łyżka
boczek wędzony 300 g

kapusta

Kapusta kwaszona SMAK 900 g
cebula 1 szt
smalec 1 łyżka
masło 1 łyżka
sól
kminek Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Szagówki poznańskie ze skwarkami i zasmażaną kapuchą



Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Ostudzić i zemleć na gładko. Śmietankę podgrzać z masłem. Dodać do ziemniaków i wymieszać. Następnie dodać jajka i stopniowo mąki wyrabiając rękami ciasto tak aby się nie kleiło. Ciasto odrywać porcjami i formować z niego cienki wałek. Wałek lekko spłaszczyć i odcinać kluski o szerokości 1-1,5cm. Gotować w osolonej wodzie i wyciągnąć minutkę po wypłynięciu.
Z boczku odciąć skórę i ewentualne kostki. Pokroić w kostkę i przesmażyć na suchej patelni do zezłocenia i wytopienia.
Cebule obrać i pokroić w drobna kostkę. W garnku roztopić smalec z masłem i przesmażyć na nim cebulkę do zeszklenia. Dodać poszatkowaną kapustę i kontynuować smażenie na wolnym ogniu prze około 8-10 minut. Wymieszać łyżkę mąki z niepełna szklanką wody. Wlać do kapusty przez sitko stale mieszając. Doprawić do smaku pieprzem i kminkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak