Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto a'la marcepanowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto ciemne

mąka pszenna 25 dkg
masło 10 dkg
żółtko jajek 4 szt
cukier 2 łyżki
kakao 2 łyzki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Ciasto jasne

kasza manna 1,5 szklanki
cukier 3/4 szklanki
masło 20 dkg
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
olejek migdałowy 1 łyżeczka

Do polania

mleko gorące 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto a'la marcepanowe

Do miski włożyć mąkę, masło, kakao i rozgnieść palcami na kruszonkę. Dodać cukier, żółtka i proszek do pieczenia. Zagniatając wszystko ręką połączyć w jednolitą masę. Przygotowane ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawić i przygotować ciasto jasne. Do miski wsypać kaszę mannę i razem z masłem, cukrem i olejkiem rozetrzeć do powstania wilgotnej masy. Jasną masę równomiernie rozłożyć na ciemnej i docisnąć ręką. Blachę wstawić do nagranego piekarnika i piec około 45 minut do lekkiego zrumienienia. Upieczone, ciepłe polać szklanką gorącego mleka i pozostawić do ostygnięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak