Dżem bananowy Eli

Dżem bananowy Eli

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cytryny sok

    3 sztuki
  • imbir świeży

    30 g
  • cukier

    40 dkg
  • żelfiź 3 do 1

    2 sztuki
  • banan

    1.5 kg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Banany pokroić w plastry,włożyć do rondla z grubym, dnem (nie może być obity),wlać sok z cytryn,dodać imbir i smażyć na małym ogniu,aż masa zgęstnieje,dodać cukier,żelfixy i jeszcze smażyć 3 minuty.Gorący dżem włożyć do wyparzonych,suchych słoiczków (ja dawałam do takich po koncentracue pomidorowym-200 ml),zakręcić i odwrócić do góry dnem na 5 minut.Później odwrócić i zastawić do wystygnięcia.Przechowywać w chłodnym pomieszczeniu,najlepiej w piwnicy.Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Laila2786

21.07.2012 11:05
wow uwielbiam banany, fajnie że można je tak wykorzystać

ZEWA

11.10.2011 00:10
o to dla mnie nowość

Ewa104

25.08.2011 09:33
Uwielbiam takie nowinki.A z imbirem musi być bardzo aromatyczny.

Islanzadi

06.11.2010 00:20
Dżemu bananowego jeszcze nie widziałam, ale może być smaczny :)

eli_555

17.08.2010 21:57
Nie robiłam z czym innym.Ale jak nie masz świeżego,to możesz dodac odrobinę imbiru mielonego.Imbir dodajei dżemowi charakteru,bo banany są raczej mdłe.

alaaa

17.08.2010 21:09
a czy ten imbir musi być??można zastąpić czymś innym

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat