Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Konfitura wiśniowo-orzechowa Eli

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wiśnie 2 kg
cukier-może być więcej 60 dkg
orzechy włoskie 15 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: Konfitura wiśniowo-orzechowa Eli

Umyte,odsączone wiśnie wydrylować,włożyć do rondla z grubym dnem (nie może być obity) i smażyć na małym ogniu aż sok wyparuje.Do wiśni dodać cukier i smażyć dalej aż z cukru zrobi się syrop.Dodać posiekane orzechy i jeszcze smażyć około 10 minut.Gorącą konfiturę wkładać do wyparzonych,suchych słoików (ja dałam do słoiczków po koncentracie pomidorowym-200ml),zakręcić,odwrócić do góry dnem na 5 minut.Później odwrócić i zostawić do wystygnięcia.Przechowywać w chłodnym pomieszczeniu,najlepiej w piwmicy.Smacznego!posiekane

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justi22 14.07.2011 23:51
super
Justi22 14.07.2011 23:51
super
oliwkowa
oliwkowa 01.07.2011 11:19
No super przepis
Islanzadi 21.12.2010 22:53
Interesujący przepis ;p
Sarenka 31.08.2010 23:04
Ty to potrafisz!Ciekawa konfitura.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak