Sernik z kremem

Sernik z kremem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto kruche:

  • mąka pszenna

    45 dkg
  • cukier puder

    15 dkg
  • margaryna

    25 dkg
  • żółtka

    4 sztuki
  • cukier waniliowy

    1 sztuka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • kakao

    1 łyżka

Ser:

  • ser biały

    1,5 kg
  • cukier puder

    50 dkg
  • margaryna

    25 dkg
  • jajka

    8 sztuk
  • kisiel cytrynowy

    1 sztuka

Krem

  • mleko

    1,5 szklanki
  • cukier waniliowy

    1 sztuka
  • żółtka

    2 sztuki
  • budyń śmietankowy

    1 sztuka
  • margaryna

    25 dkg
  • cukier puder

    15 dkg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Sernik z kremem
Ciasto kruche: na stolnicę dajemy mąkę, margarynę, cukier puder, cukier waniliowy, żółtka i proszek do pieczenia i miesimy ciasto. Ciasto dzielimy na 3 części, do jednej dajemy kakao. Jedną część ciasta rozwałkowujemy na formę o wymiarach 23x38 cm wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 20-30 minut w temp. 180 stopni.
Krok 2 - Sernik z kremem
Robimy ser: margarynę ucieramy z cukrem pudrem, stopniowo dodajemy żółtka, potem zmielony ser, kisiel i ubite białka na sztywno. Mieszamy. Drugą część ciasta rozwałkowujemy na formę o wymiarach 23x38 cm wyłożoną papierem do pieczenia, na placek wykładamy ser.
Krok 3 - Sernik z kremem
Rozwałkowujemy ciasto z kakao i delikatnie dajemy na ser (jest to trochę trudne, ale potem ten placek będzie w środku, więc nawet jak nie przykryje całego sera, to nic się nie dzieje). Pieczemy około 60-70 minut w temp. 180 stopni.
Krok 4 - Sernik z kremem
Krem: odlewamy pół szklanki mleka i rozrabiamy w nim żółtka i budyń, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem waniliowym, na gotujące się mleko wlewamy powstały budyń, chwilę niech pokipi i zdejmujemy z ognia, niech przestygnie. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem i stopniowo dodajemy zimny budyń. Przekładamy: upieczony sernik w kakaowym cieście smarujemy kremem i przekładamy plackiem kruchym. Po wierzchu dekorujemy dowolnie.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (23)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

katarzynka455

25.06.2017 22:30
pyszne ciasto:)

anka1988

03.01.2015 22:59
Pyszny serniczek :) a jaki wysoki :)

Michał2

26.11.2014 10:08
smakowite ciasteczko

bietka

26.11.2014 08:36
bardzo serdecznie wam wszystkim dziękuję :)

halina17

25.11.2014 19:44
Smaczny sernik.

Bernadeta1

25.11.2014 19:29
serniki to ulubione ciasta mojej rodzinki, pycha

Janina

25.11.2014 17:16
Pyszny serniczek;)

cukiereczek

25.11.2014 16:51
wspaniałe ciasto

Sroczka

25.11.2014 16:32
Jaki pyszny serniczek, zjadłabym kawałek.

RenataZ-et

25.11.2014 16:29
wygląda rewelacyjnie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat