Dżem agrestowo-żurawinowy Eli

Dżem agrestowo-żurawinowy Eli

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukier-może być więcej

    40 dkg
  • agrest

  • żurawina

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Umyty agrest obrać z szypułek i ogonków.Włożyć do rondla z grubym dnem (nie może być obity) i smażyć aż agrest puści sok i zgęstnieje.Dodać cukier,żurawinę i jeszcze smażyć,aż agrest się skarmelizuje.Gorący dżem wkładać do wyparzonych,suchych słoików (ja dałam do słoiczków po koncentracie pomidorowym-200ml),zakręcić,odwrócić do góry dnem na 5 minut.Później odwrócić i zostawić do wystygnięcia.Przechowywać w chłodnym pomieszczeniu,najlepiej w piwmicy.Smacznego!

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

stokrotka

25.12.2010 12:33
trzeba wypróbować w sezonie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat