Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem agrestowo-żurawinowy Eli

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier-może być więcej 40 dkg
agrest
żurawina

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem agrestowo-żurawinowy Eli

Umyty agrest obrać z szypułek i ogonków.Włożyć do rondla z grubym dnem (nie może być obity) i smażyć aż agrest puści sok i zgęstnieje.Dodać cukier,żurawinę i jeszcze smażyć,aż agrest się skarmelizuje.Gorący dżem wkładać do wyparzonych,suchych słoików (ja dałam do słoiczków po koncentracie pomidorowym-200ml),zakręcić,odwrócić do góry dnem na 5 minut.Później odwrócić i zostawić do wystygnięcia.Przechowywać w chłodnym pomieszczeniu,najlepiej w piwmicy.Smacznego!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

stokrotka 25.12.2010 12:33
trzeba wypróbować w sezonie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak