Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Konfitura borówkowa Eli

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier 1.5 szklanki
jabłka 4 sztuki
sól do smaku
brusznica 1 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Konfitura borówkowa Eli

Borówki umyć,odsączyć,włożyć do rondla z grubym dnem (nie może być obity),wlać 1/2 szklamki wody i smażyć aż borówki zgęstnieją.Jabłka umyć,obrać ze skórek i gniazd nasiennych,pokroić na ósemki,później na plasterki,dodać do borówek i chwilę razem smażyć.Dodać cukier sól i pieprz do smaku i jeszcze smażyć 10 minut.Gorącą konfiturę wkładać do wyparzonych,suchych słoików (ja dałam do słoiczków po koncentracie pomidorowym-200ml),zakręcić,odwrócić do góry dnem na 5 minut.Później odwrócić i zostawić do wystygnięcia.Przechowywać w chłodnym pomieszczeniu,najlepiej w piwmicy.Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 21.08.2012 17:22
robie podbnie
Ewa104 13.02.2011 22:04
Do drobiu...mniam!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak