Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Waniliowe serduszka z orzechami

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 2 szkl
masło 20 dag
cukier puder 15 dag
cukier wanilinowy 1 opakowanie
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
żółtko jajek 3 szt
białko 1 szt
orzechy włoskie 5 dag
cukier 3 łyżki (perlisty)

Przepis i sposób przygotowania na: Waniliowe serduszka z orzechami

Kroki postępowania

1
Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier wanilinowy ( odłożyć 1 łyżeczkę ) zimne masło starte na tarce o dużych oczkach,
Krok 1 - Waniliowe serduszka z orzechami  foto
2
Następnie dodać cukier puder i żółtka.
Krok 2 - Waniliowe serduszka z orzechami  foto
3
Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny.
Krok 3 - Waniliowe serduszka z orzechami  foto
4
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 4-5 mm.
Krok 4 - Waniliowe serduszka z orzechami  foto
5
Foremką o kształcie serduszka wykrawać ciasteczka.
Krok 5 - Waniliowe serduszka z orzechami  foto
6
Ułożyć na przygotowanej blaszce, posmarować roztrzepanym białkiem, wymieszanym z cukrem wanilinowym.
Krok 6 - Waniliowe serduszka z orzechami  foto
7
Posypać posiekanymi orzechami i cukrem perlistym.
Krok 7 - Waniliowe serduszka z orzechami  foto
8
Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i upiec na złoty kolor.
Krok 8 - Waniliowe serduszka z orzechami  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 10.12.2014 14:10
pyszne ciacha
gosia561 23.11.2014 00:31
doskonałe na święta
Niki22 22.11.2014 23:36
fajny dodatek do kawy :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak