Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pizza z polędwicą i tuńczykiem

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 25 dag
jajko 1 szt
masło 2 łyżki
drożdże 2,5 dag
mleko 100 ml
woda letnia 50 ml
sól 1/2 łyżeczki
cukier 1 łyżeczka

Pozostałe składniki

ogórek 1 szt
polędwica wieprzowa 10 plasterków
tuńczyk w sosie własnym 1/3 puszki
kukurydza konserwowa 4 łyżki
ser żółty 15 dag
cebula 1/2 szt
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżka

Porada

Pizzę można podawać z sosem czosnkowym lub z ketchupem

Przepis i sposób przygotowania na: Pizza z polędwicą i tuńczykiem

Kroki postępowania

1
Drożdże pokruszyć, wsypać łyżeczkę cukru.
Krok 1 - Pizza z polędwicą i tuńczykiem  foto
2
Wymieszać do momentu rozpuszczenia się drożdży.
Krok 2 - Pizza z polędwicą i tuńczykiem  foto
3
Mąkę przesiać, wymieszać z solą, dodać jajko.
Krok 3 - Pizza z polędwicą i tuńczykiem  foto
4
Wlać rozpuszczone masło, mleko z ciepłą wodą, rozpuszczone w cukrze drożdże.
Krok 4 - Pizza z polędwicą i tuńczykiem  foto
5
Zagniatać ciasto przez 5 minut, przykryć i odłożyć do wyrośnięcia.
Krok 5 - Pizza z polędwicą i tuńczykiem  foto
6
Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Krok 6 - Pizza z polędwicą i tuńczykiem  foto
7
Wyrośnięte ciasto rozwałkować, posypać żółtym serem, ułożyć przygotowane składniki, posypać ziołami. Włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec około 10 minut.
Krok 7 - Pizza z polędwicą i tuńczykiem  foto
9
Upieczoną pizzę wyjąć z piekarnika i pokroić.
Krok 8 - Pizza z polędwicą i tuńczykiem  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 10.12.2014 14:10
dobra pizza

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak