Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Masa cukrowa

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Żelatyna wieprzowa Prymat 4 łyżeczki
woda zimna 80 ml
glukoza w proszku 100 gram
aromat śmietankowy 1/2 buteleczki
margaryna kostka 1/4 kostki PLANTY
cukier puder 700-800 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Masa cukrowa

Przygotować sobie wszystkie składniki. Wstawić jeden garnek na gazie - wlać wodę do 1/3 wysokości. Na garnek stawiamy metalową miskę, wsypujemy żelatynę, zalewamy wodą, mieszamy aż spęcznieje. Odpalamy gaz na najmniejszym krążku z najmniejszym płomienie i mieszamy. Masa nie może się zagotować, trzeba to kontrolować. W rozpuszczonej żelatynie nie może być kryształków. Dodaję glukozę, wlewam aromat i mieszam. Na koniec dodaję Plantę i mieszam tak długo aż się rozpuści.Czas na ugniatanie: Możemy to zrobić ręcznie, ja wykorzystałam tym razem robota. Na czysty stół wsypuję cukier puder, robię kopczyk, wlewam masę i zaczynam ugniatać. Na początek można zacząć od 500g cukru pudru, dosypując co jakiś czas aż przestanie się kleić do rąk (gnieciemy jak na ciasto na pierogi). Jeżeli nie będzie takiej potrzeby, nie trzeba zużyć całego cukru.Kiedy masa będzie już matowa i nie klei mi się do rąk, dzielę ją na części i dodaję niewielką ilość barwika spożywczego. Zagniatam tak długo, aż uzyskam wybrany przeze mnie kolor. Tą część, której nie używam owijam szczelnie w folię aby mi nie wyschła.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia56 12.02.2015 22:05
super podziwiam talent

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak